Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Szalmonellafertőzés? Így kerülheted el!

2023. 04. 05. 11:52:00 hillvital.hu

Annak érdekében, hogy elkerüld a szalmonella fertőzést már néhány egyszerű szabály betartásával is sokat tehetsz.
 

Hűtsd folyamatosan a nyers ételeket (hús, hal, tojás, sütemények)!
 

Húsok, húsfélék

A húsfélék között igen gyakori az ételmérgezés, főleg ha nyersen, vagy inkább alulsütve, azaz nem kellően átsülve fogyasztod őket. A húsokat javasolt vékonyabb szeletekre vágni, hogy könnyebben át tudjanak sülni. Ha nagyobb darab húst szeretnél sütni, akkor javasolt a húsmérő használata, aminek segítségével meg tudod határozni, hogy a hús közepe kellően átsült-e. Gyakran azt javasolják, hogy a húst ne mossuk meg sütés előtt. Ez azért van, mert mosáskor a vízcseppek szétszóródnak, így a húsról az esetleges baktériumok szétterjedhetnek. Ezzel nagyobb veszélynek tehetjük ki magunk, mintha jól átsütjük a húst. Ha húst, halat vagy szárnyas húst sütsz, mindig jól süsd át, mivel a szalmonella 70 Celsius-fok felett pusztul el.
 

Tojás

Fogyassz friss tojást, és legalább 7 percig főzd. Ha tükörtojást készítesz, mindkét oldalát süsd át! Sokan elfelejtkeznek arról, hogy a kórokozók nem csak a tojásban, hanem a héján is lehetnek. Ennek következtében ha nem mosod meg őket, vagy a kezedet, akkor könnyen továbbviheted a fertőzést. Nem ajánlott nyers tojást tartalmazó ételeket készíteni (pl. majonéz).
 

Egyéb

Itt megemlíthetjük a nyers tejtermékeket, valamint magát a tejet, illetve a gyümölcsöket és a zöldségeket, valamint a halakat és egyéb tengeri herkentyűket.
 

A nyers tej esetében könnyen előfordulhat, hogy szalmonellát vagy más fertőzéseket tartalmaz. Ilyen esetben érdemes mindig magas hőfokon kezelni a tejet, ugyanis ennek hatására elpusztulnak a kórokozók és nyugodtan fogyaszthatod a tejet, valamint a belőle készült tejtermékeket. Mivel manapság már viszonylag kevés helyen fogyasztanak házi tejet, a boltit pedig pasztőrözik, ezért ettől már annyira nem kell aggódni. 
 

Gyümölcsök és zöldségek esetében azt érdemes figyelembe venni, hogy a szállítás során bárhol kerülhet rá bármilyen baktérium. Emiatt vagy egyszerűen hőkezelik őket, vagy pedig nyers fogyasztásuk előtt alaposan át kell mosni.
 

A halak és tengeri herkentyűk esetében a legnagyobb veszélyforrást a sushi, azaz a nyersen való fogyasztásuk jelentik. Ennek tudatában csak megbízható helyen fogyaszd őket.
 

Amikre érdemes odafigyelni

A késeket, amikkel a nyers húst vágtad, azonnal mosd el forró vízben, ha már nem használod.

A mirelit áruk levét mindig öntsd ki, ezután pedig a lefolyót öblítsd le forró vízzel!

A megelőzés miatt minden toaletthasználat után alaposan mosd meg a kezedet (a tenyeret és az ujjak közét is)!

 

Segítünk elkerülni a szalmonellát.