Barion Pixel
Menü
ITT JÁRSZ A WEBÁRUHÁZBAN: > KEZDŐLAP >

Tippek szalmonellafertőzés ellen

Tippek szalmonellafertőzés ellen

Sági Zsolt - HillVital
2020. 08. 04. 12:31:00

Annak érdekében, hogy elkerüljük a szalmonella fertőzést már néhány egyszerű szabály betartásával is sokat tehetünk.

Hűtsük folyamatosan a nyers ételeket (hús, hal, tojás, sütemények)!

Húsok, húsfélék

A húsfélék között igen gyakori az ételmérgezés, főleg ha nyersen, vagy inkább alulsütve, azaz nem kellően átsülve fogyasszuk őket. A húsokat javasolta vékonyabb szeletekre vágni, hogy könnyebben át tudjanak sülni. Ha nagyobb darab húst szeretnénk sütni, akkor javasol a húsmérő használata, aminek segítségével meg tudjuk határozni, hogy a hús közepe kellően átsült-e. Gyakran azt javasolják, hogy a húst ne mossuk meg sütés előtt. Ez azért van, mert mosáskor a vízcseppek szétszóródnak, így a húsról az esetleges baktériumok szétterjedhetnek. Ezzel nagyobb veszélynek tehetjük ki magunk, mintha jól átsütjük a húst. Ha húst, halat vagy szárnyas húst sütünk, mindig jól süssük át, mivel a szalmonella 70 Celsius-fok felett pusztul el.

Tojás

Fogyasszunk friss tojást, és legalább 7 percig főzzük. Ha tükörtojást készítünk, mindkét oldalát süssük át! Sokan elfelejtkeznek arról, hogy a kórokozók nem csak a tojásban, hanem a héján is lehetnek. Ennek következtében ha nem mossuk meg őket, vagy a kezünket, akkor könnyen továbbvihetjük a fertőzést. Nem ajánlott nyers tojást tartalmazó ételeket készíteni (pl. majonéz).

Egyéb

Itt megemlíthetjük a nyers tejtermékeket, valamint magát a tejet, illetve a gyümölcsöket és a zöldségeket, valamint a halakat és egyéb tengeri herkentyűket.

A nyers tej esetében könnyen előfordulhat, hogy szalmonellát vagy más fertőzéseket tartalmaz. Ilyen esetben érdemes mindig magas hőfokon kezelni a tejet, ugyanis ennek hatására elpusztulnak a kórokozók és nyugodtan fogyaszthatjuk a tejet, valamint a belőle készült tejtermékeket. Mivel manapság már viszonylag kevés helyen fogyasztanak házi tejet, a boltit pedig pasztőrözik, ezért ettől már annyira nem kell aggódnunk. 

Gyümölcsök és zöldségek esetében azt érdemes figyelembe venni, hogy a szállítás során bárhol kerülhet rá bármilyen baktérium. Emiatt vagy egyszerűen hőkezeljük őket, vagy pedig nyers fogyasztásuk előtt alaposan átmossuk.

A halak és tengeri herkentyűk esetében a legnagyobb veszélyforrást a sushi, azaz a nyersen való fogyasztásuk jelentik. Ennek tudatában csak megbízható helyen fogyasszuk őket.

Amikre érdemes odafigyelni

A késeket, amikkel a nyers húst vágtuk, azonnal mossuk el forró vízben, ha már nem használjuk.
A mirelit áruk levét mindig öntsük ki, ezután pedig a lefolyót öblítsük le forró vízzel!
A megelőzés miatt minden toaletthasználat után alaposan mossuk meg a kezünket (a tenyeret és az ujjak közét is)!

 

A szalmonella elkerülése.

HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?

IGEN
NEM
 

Keresés

VÁRJ! Ne hagyd itt az ajándékod!

Erősödő visszér fájdalmak a meleg idő beköszöntével?! Ha te is visszérpanaszokkal küzdesz, akkor ezt tudnod kell!