Menü
ITT JÁRSZ A WEBÁRUHÁZBAN: > KEZDŐLAP >

Forog velem a világ!

Forog velem a világ!

Veress Máté - HillVital
2021. 07. 06. 09:51:00

A szédülés nem betegség, hanem egy tünet, amely sokféle betegség kísérője lehet.
 

Gyakran okozza vérnyomás-ingadozás, de szív- és érrendszeri panaszok is előidézhetik. Elég gyakran neurológiai probléma áll a szédülés hátterében, és szorongásos állapotokkal, stresszel is összefügghet. Előfordulhat esetleg reumatológiai okok miatt, de sokszor fül-orr-gégészeti problémák állnak a hátterében. Például gyakran a meghűléses, influenzás panaszok szövődményeként a középfül gyulladása is okozhatja. A vírusfertőzések néha az egyensúly ideget is érinthetik, melynek gyulladása napokon, sőt heteken át tartó szédülést okozhat. De kiválthatja még kialvatlanság vagy a leesett vércukorszint is.
 

A egyensúlyrendszere a belsőfülben helyezkedik el. A belsőfül érzékelő sejtjei a mozgásról és a testhelyzetről folyamatosan információkat közvetítenek a központi idegrendszer felé. Az egyensúlyrendszer és a szemmozgató izomzat közti kapcsolat okozza az egyensúlyrendszer betegségeit.


Egy vizsgálat során megvizsgálják a betegnek a fülét, a hallását mivel a belső fülben található a hallásérzékelő szerv is. Az orvos ezután megvizsgálja a beteg állását valamint csukott szemmel kell járnia.

A vizsgálatnak nagyon fontos része a szemmozgás vizsgálata. Ilyenkor megvizsgálják, hogy a betegnek van e szemtekerezgése. Ha a beteg állapota engedi, akkor egy provokációs vizsgálatot végeznek rajta. Lehet, hogy a beteg szédülést is érezhet a vizsgálat alatt.


Az egyensúlyrendszeri betegségek létrejöhetnek akár egyszeri vagy hosszabb lefolyású szédüléses hullámokban. Lehetnek akár visszatérő és rövid ideig tartó rohamok is. Minden betegségnek az oka lehet más és ezeknek a kiderítésére az ezzel foglalkozó orvoshoz kell fordulni. Az orvos vizsgálja meg a beteget és ő javasolja a kiegészítő vizsgálatokat valamint ő tisztázza a betegséget.

 

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Ha a panaszok rohamokban jelentkeznek.

Ha a panaszok hosszabb ideje fennállnak vagy rosszabbodtak.

Ha a szédülésen kívül egyéb panasz is jelentkezik: migrén, fülzúgás, halláscsökkenés, látászavar, hányinger, fejfájás, hányás.

A szédülés lehetséges okai.

HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?

IGEN
NEM
 

Keresés

VÁRJ! Ne hagyd itt az ajándékod!

Erősödő visszér fájdalmak a meleg idő beköszöntével?! Ha te is visszérpanaszokkal küzdesz, akkor ezt tudnod kell!