Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Ismertető a szezám olajról

2022. 02. 08. 10:16:00 hillvital.hu

A szezámolajat többféle dologra, többféle módon is felhasználhatjuk.

 

Mi is az a szezám?
 

A szezám egy már évezredekkel ezelőtt termesztett növény volt az ókori Indiában. Innen Kínán és Japánon keresztül terjedt el a világ különböző pontjaira. Az ókor nagy birodalmaiban, beleértve Egyiptomot és Rómát is, már ismert és nagyra becsült növényként tartották számon. Ez annak volt köszönhető, hogy a magjaiból préselt olajnak gyógyító, erőnövelő, valamint a férfiasságot fokozó hatást tulajdonítottak neki. Ez az olaj a jellegzetes íze mellett egy jellegzetes illattal párosul, amelyet külsőleg és belsőleg is alkalmaztak.
 

Mire használható fel?
 

A szezám magvai rendkívül értékes tápanyagnak számítanak. Nagy arányban tartalmaz telítetlen zsírsavakat, valamint jelentős mennyiségű A-, B1-, B2-, és E-vitaminokat. Ezen felül ásványi anyag tartalma is igen jelentős. Ezeknek köszönhetően felhasználható szív-, és érvédő, valamint koleszterincsökkentő táplálékként.
 

Ezeken felül az ókori feljegyzések alapján, Hippokratész a szezámmagot ajánlotta általános gyengeség, epe és májbántalmak, valamint szívelégtelenség esetén is. Az olaját bőrregeneráló hatása miatt felhasználták égési sérülések esetén, valamint szépítő csodaszerként is.
 

A szezám magjából préselt olaj B-, D- és E-vitamint, értékes aminosavakat, foszforsavat, valamint lecitint is tartalmaz. Nagy energiatartalommal és antioxidáns hatással rendelkezik. Mivel kalciumban a tehéntejtől is gazdagabb ezért felhasználható a csontritkulás elkerülésére.
 

Értékes fehérjéi miatt különösen ajánlott beilleszteni az étrendbe, ugyanis felhasználható székrekedés, emésztési gondok, valamint máj-, és epebántalmak esetén is.
 

Hogyan fogyasztható?

A szezámolaj felhasználható házi készítésű édes-, és sós süteményekhez is. Belekeverhető kelt tésztákba. Annak érdekében, hogy a magjaiban lévő tápanyagok a szervezetben jobban hasznosulni tudjanak, a magokat gyakran megtörik egy kicsit, vagy durvára darálják.
 

Ezen felül felhasználhatjuk a müzlikben, párolt zöldségekhez, valamint salátákhoz, de akár sajátos aromája miatt levesekhez és főzelékekhez is adható.
 

Mivel erősen hőérzékeny, azért sütésre nem alkalmas!
 

Egyéb érdekesség a szezámról

A hindu hitvilágban a szezámmagot a halhatatlanság szimbólumának tekintik, ugyanis azt vélik, hogy Yama istenség áldását hordozza.
 

A szezám olaj felhasználása.