Barion Pixel
Menü
ITT JÁRSZ A WEBÁRUHÁZBAN: > KEZDŐLAP >

A szilvafa szakszerű metszése

A szilvafa szakszerű metszése

Sági Zsolt - HillVital
2021. 03. 10. 09:18:00

A szilvafa metszése már ültetéskor meghatározó lehet.
 

Metszés az ültetést követően

 

Ha beszereztük a fát és megástuk a gödröt is, akkor kezdhetünk is a metszéssel. Ez hasonlóan történik, mint az alma vagy körtefa esetében.

Válasszunk ki három vagy négy nagyjából egyenlő távolságra lévő vázágat, amelyek egyforma magasságban ágaznak ki a törzsből. Ezt követően vágjuk vissza őket egy jó kétharmad résszel, egészen a külső rügyre.

Növekedési jellegzetességéből adódóan hajlamos keskeny koronát növeszteni. Azzal, hogy a külső rügyre metsszük, azt segítjük elő, hogy széltében is terebélyesedjen a fa.
 

A szilvafa metszése.


Koronaalakító metszés

 

Metsszük vissza a vázágakat fele hosszúságúra, és hasonlóan az ültetéskori metszéshez, itt is törekedjünk a külső rügyes metszésre. A termőnyársakat ne bolygassuk, egyedül a hosszúhajtásokat ritkítsuk meg. Ha egy egy hosszúhajtást úgy vágunk vissza, hogy nagyjából egy 10 cm-es csonkot hagyunk, akkor elkerülhetjük a korona belső részének a felkopaszodását. Az ez utáni 4-6 évben ezt a fajta metszést kell követnünk, egészen addig, amíg el nem érjük a kívánt koronát.
 

Fenntartó metszés

Ez a szilvafánál gyakorlatilag annyit jelent, hogy vágjuk le az egymást keresztező, illetve zavaró irányba növő, a korona fényellátottságát hátrányosan befolyásoló ágakat. A vázágakat akkor tanácsos leváltani, ha túl hosszúra, vagy túl magasra nőttek. Ilyenkor keressünk egy alsórügyes elágazást, és vágjuk vissza odáig a vázágat.

HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?

IGEN
NEM
 

Keresés

VÁRJ! Ne hagyd itt az ajándékod!

Erősödő visszér fájdalmak a meleg idő beköszöntével?! Ha te is visszérpanaszokkal küzdesz, akkor ezt tudnod kell!