Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Légtisztító szobanövények

2022. 12. 02. 13:27:00 hillvital.hu

Aki a virágokat szereti az nem csak jó ember, de egészségesebb is lehet. Vannak olyan szobanövények amelyeket érdemes otthon tartani. 
 

A légszennyezettség napjainkra az ötödik legveszélyesebb egészségügyi kockázattá vált. A pollenek és a baktériumok szívesen telepednek a házban. A szobanövények ezekkel a káros anyagokkal veszik a harcot.

 

A szobanövények légtisztító hatását már több, mint 30 éve vizsgálják, az első ilyen kutatást Amerikában végezték. Az eredmények azt mutatták, hogy vannak olyan szobanövények, amelyek hatékonyan tisztítják a levegőt. A szén-dioxid elnyelő és oxigén termelő hatás mellett számos vegyületet is megkötnek, többek között a benzolt, az ammóniát, a xilolt és a formaldehidet is.

 

A formaldehid van jelen a legnagyobb koncentrációban a lakások levegőjében. A ragasztók, szekrények, műanyag tárgyak kipárolgásából kerül a levegőbe.
 

Ezek a kemikáliák, ha magas koncentrációban vannak jelen a levegőben, szúrós érzést válthatnak ki a légcsőben, valamint szem irritációt okozhatnak. Télen, a kevesebb szellőztetés miatt fel tudnak dúsulni a lakótér levegőjében, ilyenkor az esztétikus megjelenés mellett jó szolgálatot tudnak tenni az alábbi légtisztító szobanövények:

 

Krizantém: Egy kiváló légtisztító növényről van szó, emellett a dús és hosszantartó virágzása is kiemeli a sorból. Eltünteti a levegőből az ammóniát, a formaldehidet, a benzolt és a xilolt is. Nagyon népszerű és elég olcsó is, valamint a kertben is könnyedén termeszthető. A lakásban hűvös és világos helyet kedvel.

 

 

 

Zöldike: Gyors növekedésű, levelével díszítő növény. Nagyon könnyen gondozható szobanövény, annyira, hogy egy kezdő sem tudja elrontani a nevelését. Ez is egy nagyszerű levegő tisztító növény. Főleg a szén-monoxidot tudja megkötni, ezért érdemes gáztűzhelyhez, vagy gázkazánhoz közel tartani.

 

 

 

Sárkánycserje: Több, mint 40 féle sárkánycserje kapható, megjelenésük és méretük is széles skálán mozog. Kivétel nélkül levéllel díszítő szobanövények. Megtisztítja a benzoltól, a formaldehidtől, a xiloltól és a triklór-etiléntől a levegőt. Hátránya, hogy mérgező, ezért kutyák és kisgyermekek közelében óvatosan szabad tartani őket!

 

 

 

Fikusz: Több faja tartható eredményesen a lakásban, ezek egész változatos megjelenésűek. A legkisebb, kínai nyárfára emlékeztető levelű fajoktól az egész nagyméretű, akár 2 tenyérnyi méretű leveleket fejlesztő növényekig. Kisméretű fává fejlődnek az évek alatt. Nagytömegű lombja kiemelkedően sok oxigént termel.

 

 

 

Vitorlavirág: Nagyon szép virág és ez is alkalmas lehet a levegő kitisztítására. Akár egész nyáron virágozhat amennyiben nedves talajban és árnyékos helyen van tartva. Ez is nagyszerűen pusztítja a benzolt, az ammóniát és a formaldehidet. Igénytelen növény, egyáltalán nem igényel sok törődést ahhoz, hogy szépen virítson egész éven át.

 

 

 

Szobapáfrány: Nagyon kedveli a hűvös és párás helyeket, emellett kerülni kell az erős napsütést. Ajánlott a fürdőszobába, főleg, ha a gázkazán is ott található, mert remek szén-dioxid és szén-monoxid megkötő.

 

 

 

Szobai anyósnyelv: Nagyon jól tűri a szárazságot, vigyázni kell a túlöntözésével és kerülni kell a magas páratartalmú környezetet, mint amilyen a fürdőszoba. Napfényes helyet kedvel, de félárnyékon is szépen fejlődik. A toxikus anyagok közül kiemelkedően jól meg tudja kötni a benzolt és a formaldehidet.

 

 

 

Bambuszpálma: Ez a formaldehid és xylén egyik legnagyobb ellensége. Teljes mértékben képes eltüntetni őket a szoba levegőjéből. Érdemes frissen festett, lakkozott bútorok közelébe tenni, ilyen környezetben nagyon sok toxint tud megkötni. Lassú növekedésű, igényes növény, de a lakásban bárhol megél, ahol elegendő napfényhez, és kellő párához tud jutni.

 

 

 

 

Aloe vera: Az otthon egyik leghasznosabb növénye lehet. Nem csupán a levegőt tisztítja, hanem nagyszerű lehet égési sebekre és csípésekre is. Egy valódi csodanövény az aloe vera. Nagyon sok helyen szokták alkalmazni, a kozmetikában, de készítenek belőle italokat is. Vigyázni kell, mert a tűző nap megégetheti, legszebben kevés öntözés mellett, szórt fényű ablakpárkányban fejlődik.

 

 

 

A szakmai kiegészítéseket köszönjük Megyeri Szabolcs kertészmérnöknek