Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató Elfogadom
Menü
ITT JÁRSZ A WEBÁRUHÁZBAN: > KEZDŐLAP >

Tartósítsd a gyógynövényeket!

Tartósítsd a gyógynövényeket!

Sági Zsolt - HillVital
2021. 08. 12. 11:42:00

Ismerj meg néhány módszert, amikkel tartósíthatod a gyógynövényeket.
 

A nyers növényeket előbb vágni, majd szárítani kell. Tárolni száraz, hűvös helyen kell őket. Ha a nedvességet a száraz növények magukba szívják, akkor hosszabb idő után akár be is penészedhetnek.
 

Hosszú időre azért nem érdemes meleg helyen tárolni őket, mert a kártevők petéi a kedvező körülmények között kikelhetnek. Ez teakészítéskor igencsak kellemetlen pillanatokat okozna. 
 

Gyakran az is előfordul, hogy a lakásban lisztmolyok vannak. Mivel a lisztmolyok nagyon kedvelik a gyógynövényeket ezért hamar meg is támadják őket. Ha a gyógynövények között molyosodára utaló jelekkel találkozunk mint, például a növények össze vannak tapadva, csomókban áll, vagy esetleg az élőlényt látjuk benne, akkor nem csak a gyógynövényeinket kell átnézni, hanem az összes élelmiszert, legfőképp a lisztet, grízt, és a gaponapelyheket.
 

Száríthatjuk sütőben is. A növény szárait tegyük tepsibe, és 80 fokon szárítsuk a sütőben 4 órán keresztül. Időnként forgassuk meg a növényeket a sütőben. Egy fontos tényező, hogy a sütő ajtaját hagyjuk nyitva, hogy a nedvesség távozhasson.
 

A hideget is felhasználhatjuk a szárításra. Egy textillel a növényekről itassuk le a nedvességet, majd tegyük bele egy papírtörlővel kibélelt edénybe vagy tepsibe a töveket. 1 hétig tároljuk a hűtőben.

 

Akár sóval vagy cukorral is tartósíthatunk. A leveleket szórjuk meg, ezek kiszárítják. Tároljuk légmentesen. Az ízléstől függ, hogy sóval vagy cukorral szórjuk be.
 

Jégkockával is tartósíthatunk. A leveleket daraboljuk fel, és szórjuk bele jégkockatartóba. Öntsünk bele vizet, fagyasszuk le, ezután a kockákat visszatehetjük a fagyóba. Egy jégkockába több fajta levelet is tehetünk.
 

Tegyük a gyógynövényeket valamilyen üvegbe vagy fém edénybe, vagy akár egy nagyobb befőttes üvegbe. Itt biztonságban lesznek a kártévőktől. Azonban figyeljunk oda arra is, hogy ne nagyon zárjuk le, hogy a növények kapjanak levegőt. Kössük le a nylásokat valamilyen sűrű szövésű anyaggal, amin a kártevők biztos, hogy nem tudjak bejutni.

 

A gyógynövények tartósítása.

HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?

IGEN
NEM
 

Keresés