Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Tavaszi fagy hatása a növényekre

HillVital

A tavasz sosem könnyű időszak a kert számára. Nagyon sokat változik az időjárás szinte napról napra akár. Szerencsére egyre hosszabbak a nappalok, és meghozzák a reményt, hogy tényleg vége a télnek.
 

Azonban lehetnek váratlan fagyok illetve nagyon gyorsan érkező hidegfrontok. Akkor kerülhetnek igazán veszélybe a tavasszal virágzó fák és cserjék amikor hirtelen zuhan nagyot a hőmérséklet.

 

Először is jöjjön a jó hír. Ha hirtelen jön és rövid ideig tart a fagy, akkor nem valószínű, hogy tartós károsodást szenvednek a fák és a cserjék sem. Viszont a levél és a virágkezdemények sajnos ki vannak téve a veszélynek. Ha viszont elhúzódik a szélsőséges időjárás, akkor képes arra, hogy elpusztítsa vagy akár súlyosan károsítsa a virágos fákat és a cserjéket.
 

Általában viszont a tavaszi fagyok, csak azzal a következménnyel jár, hogy némi késést eredményez valamint lemaradást okozhat a növények megújulásában. A legtöbb fa szinte mindig helyrejön a tavaszi károsodások után. Csak akkor van kivétel ha olyan fajtáról van szó ami érzékeny a fagyra. Amennyiben még mindig kicsik a levélrügyek és csak most kezdtek kipattanni, akkor megnyugodhatsz. A levélrügyek jobban bírják a fagypont alatti értékeket mint a virágrügyek. Viszont előfordulhat, hogy a levelek megbarnulnak vagy eltorzulnak a fagy hatására.
 

Sajnos a virágrügyek sokkal érzékenyebbek, ezáltal nagyobb kárt tehet az alacsony hőmérséklet és a jég is. Ha virágrügyek már kikerülve a nyugalmi állapotból elkezdenek duzzadni, akkor megtörténhet, hogy akár búcsút is lehet mondani arra az évre a virágzásnak. Igaz ez az olyan növényekre mint a hortenzia. Ha a bimbók már kifejlődtek, akkor egy kemény fagy olyan súlyos csapást mérhet, hogy a következtében drasztikusan lecsökken a virágzás. Ez sajnos nagy csalódást okozhat a virágos díszfák és cserjék esetében. Nem is beszélve az olyan fákról amelyek gyümölcstermők és így nem tud elindulni a termésfejlődés.

Tavaszi fagyok hatásai.