Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Téli teendők a kertben

HillVital

Milyen téli teendők várnak ránk, melyeket érdemes ilyenkor elvégezni?
 

Favágás:

 

A téli időszak tökéletes alkalom a kiszáradt vagy feleslegessé vált cserjék, illetve fák kivágására. Ha kisebb fákról van szó, akkor magunk is ki tudjuk vágni, azonban nagyobb, terebélyesebb fák esetében érdemes szakemberre bízni a munkát.
 

Kisebb fák esetében először kezdjünk az ágakkal. Fűrészeljünk le minden ágat, majd ássuk körül a törzset. A törzs mozgatásával szabadítsunk minél nagyobb gyökérkoronát. A főgyökeret célszerű kiszedni, ugyanis káros penészgombák telepedhetnek meg rajta. A kivágott fák helyére ugyanolyan facsemetét ne ültessünk!

 

Metszés:
 

A metszést érdemes úgy időzíteni, hogy kellemes idő legyen a kinti tevékenységekre. Érdemes azokkal a fákkal kezdeni, amelyek késő télen vagy kora tavasszal könnyezni, „vérezni” kezdenek. Elsősorban az elhalt és beteg ágakra koncentráljunk. Ha azonban a fa alakján szeretnénk javítani, de a fa túl gyorsan nő, és ebben szeretnénk korlátozni, akkor érdemes nyárig várni a metszéssel, ugyanis a téli metszés serkenti, míg a nyári metszés visszafogja a hajtások növekedését.
 

Cserjék esetében mielőtt nekiesnénk a metszésnek, érdemes előtte tájékozódni azoknak a virágzási szokásairól. A korán virágzó cserjék esetében, már ősszel elkezdődik a rügyezés, így a túl átfogó metszés ahhoz vezethet majd, hogy kevesebb virágot hoz tavasszal. Ezért ajánlott csak egy ritkító metszést végezni, ami azt jelenti, hogy csak a beteg, elhalt ágakat vágjuk le.

 

Előkészületek:
 

Ha mindezekkel végeztünk, akkor jöhet a jól megérdemelt pihenés egy csésze meleg tea mellett. Ne felejtkezzünk meg magunkról sem. Ha munka közben megerőltettünk volna a derekunkat, akkor érdemes valamilyen fájdalomcsillapító krémmel kezelni azt, majd elgondolkozni, hogy mit is szeretnénk ültetni, termeszteni a kertünkben. A következő hónapok pedig alkalmasak arra, hogy beszerezzük a kívánt növényeket.
 

Téli kerti teendők.