Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

8 dolog, amire figyeljünk oda ha télen túrázunk

2023. 12. 18. 15:16:00 hillvital.hu

A téli túrázás is rendkívül nagy élményt jelent, azonban ilyenkor minden eshetőségre fel kell készülni!

Nem kell átlagon felüli túlélési képességekkel rendelkezni ahhoz, hogy felfedezd a téli tájakat, csak tervezni kell, valamint megfelelően felkészülni a terepviszonyokra.

A téli túrázás nagyban különbözik a többi évszakban végzett túrázástól. Nagyon fontos, hogy számolj az időjárási viszonyokkal. A hóval beborított útvonalak nagyon csúszóssá válhatnak és ez természetes lassítja a haladást. De most nézzük egyenként a szabályokat!

 

1.       Számolni kell az időjárással

A túrázás előtt mindenképpen tájékozódj az időjárásról. Minél korábban ajánlott elindulni, akár pirkadatkor is, mivel télen sokkal lassabban haladsz vagy bármilyen nem várt esemény történhet. Nagyon hamar sötétedik, szinte észrevehetetlen. A sötétben természetesen nagyobb az eltévedés kockázata. Mindenképpen legyen bekészítve elemlámpa, fejlámpa, elemekkel.
 

2.       Fel kell készülni a váratlan helyzetekre

Mindig legyen feltöltve a mobiltelefonod és érdemes egy hordozható töltőt is vinni. Az sem árt ha van nálad papíralapú térkép is. Érdemes minél élénkebb, feltűnőbb ruhát felvenni, hogy mások számára könnyedén látható légy.
 

3.       Energiapótlás

A hóban nem csupán a haladás lassabb, hanem nagyobb erőkifejtésre is van szükség. Tehát pótolni kell az energiát. Ajánlott erre az esetre vinni valamilyen szendvicset, energiaszeletet, szőlőcukrot vagy valamilyen olajos magvat. Érdemes forró italt is vinni ami segít melegen tartani a testet is egy ideig.
 

4.       Fontos a lábbeli!

A bakancs mindenképpen legyen magas szárú, vízálló és membránnal ellátott, a talpa pedig tapadjon jól. A műszálas vagy a gyapjúzokni viselése ajánlott. Ha nagyon hideg helyre mentek, akkor dupla zokni ajánlott. Nagyon jó viselet még a lábszárvédő ami megakadályozza, hogy a hó a bakancsba kerüljön.
 

5.       Réteges öltözködés

A külső réteg a védelmet, a középső a hőszigetelést, a belső pedig a nedvesség elvezetését szolgálja.
 

6.       A csúszós terep

Ha friss a hó, akkor gyakran jégtakaró lehet alatta. Amin nagyon könnyedén megcsúszhatsz és akár meg is sérülhetsz.  Mindig figyelj oda, hogy hová lépsz. Az útvonalon lassan haladj, de egyenletes tempóban. A túrabot megnöveli a biztonság érzetet.
 

7.       Bőrvédelem

Ez nem tűnik fontosnak, azonban nem szabad elhanyagolni. A hóról visszaverődő UV sugarak ellen védekezni kell. A hideg pedig kiszáríthatja a bőrt. Érdemes magaddal vinni egy jó bőrápoló kézkrémet, ajakápolót illetve fényvédő krémet is.  
 

8.       A kiegészítők fontossága

Érdemes ötujjas és rugalmas kesztyűt vinni magaddal. Ha átázna, akkor legyen egy pótkesztyű is. A sapkát mindig húzd a fejedre teljesen, tehát ne legyen kint a füled. Érdemes még vinni egy jó minőségű síszemüveget vagy napszemüveget vinni.  

A téli túrázás alapszabályai.