Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Tények és tévhitek a nátháról 1. rész

2022. 01. 02. 11:46:00 hillvital.hu

A C-vitamin nem előzi meg a megfázást, ezt több mint 30 nemzetközi tanulmány is alátámasztja. Erősíti az immunrendszert, illetve a már kialakult betegség tüneteit enyhíti.
 

„Meg vagyok fázva, nem adok puszit”- halljuk sokszor. Pedig ez tévhit. A náthát ugyanis a rhinovírusok okozzák, amelyek elsősorban az orron keresztül jutnak be a szervezetbe. Egy olyan kísérletről is tudunk, mely szerint 16 náthás beteg csókolózott egészségesekkel másfél percig, és összesen egyetlen egy esetben fertőződött meg a partner.

 

Sokan az alkoholfogyasztást közvetlen összefüggésbe hozzák a megfázással, ezért egyáltalán nem isznak. Napi egy kis mennyiség inkább védő hatású, semmint káros a nátha szempontjából. Viszont a „kalapkúra" hatástalan, ezzel a módszerrel nem érnek véget hamarabb a felső légúti betegségeink.
 

Gyakrabban fertőződünk meg az otthonunkban, mint a szabadban. Fertőződhetünk a számítógépünk billentyűzetétől, egerétől vagy mobiltelefonunktól, ezek felületén tapadnak meg leginkább a vírusok. Vagyis nem a kinti levegő jelenti a legnagyobb veszélyt. Az viszont igaz, hogy a hideg miatt károsodott orrnyálkahártya könnyebben fertőződik.
 

A náthát meghűlésnek is mondjuk, pedig semmi köze a hideghez. Télen mégis több a nátha, mert az emberek gyakrabban találkoznak a vírusokkal.
 

Sokan a génjeit hibáztatják a náthával kapcsolatban. Ez nem tévhit, ez igaz. Vannak emberek, akik valóban gyakrabban kapják el a betegséget. Ők bizonyítottan genetikailag könnyebben fertőződnek. Ennek a magyarázata az, hogy a sejtjeink felszínén található receptor molekulák alapján dől el, hogy a náthavírusok könnyebben támadnak-e meg minket, mint másokat.
 

A náthával kapcsolatos tények, tévhitek ezzel nem értek véget. Legközelebb folytatjuk…Tévhitek a nátháról első rész.