Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Édes élet cukor nélkül

2021. 09. 13. 11:45:00 Veress Máté - HillVital

Melyek ezek?

Méz: Rendkívül értékes táplálék, szőlő- és gyümölcscukrot tartalmaz. Kiváló édesítőszer. Ugyanakkor majdnem ugyanannyi kalória van benne, mint a cukorban. Kb. 190 tápanyagot tartalmaz: vitaminokat, ásványi anyagokat, aminosavakat, enzimeket. A glikémiás indexe magas, tehát cukorbetegek számára nem ajánlatos. A mézben szőlőcukor található, ez a szervezetünk számára az egyik legfontosabb cukorféleség. A szőlőcukor csakis gyümölcsökben és mézben fordul elő. Könnyedén beépül a szervezetbe mindenféle átalakítás nélkül. A méz átlagos gyümölcscukor tartalma vagyis a fruktóz tartalma 35-50 %. A szőlőcukor tartalma 30-40 %. A malátacukor tartalma 2-15 %. Ezek mellett a méz még több mint 20 féle összetett cukrot tartalmaz. 
 

Xilit: Biztonságos és természetes édesítőszer, nyírfacukor néven is ismert. Szénhidráttartalma 75%-kal, kalóriatartalma 40%-kal alacsonyabb a cukorénál, a vércukorszintet sem emeli meg, így cukorbetegek is fogyaszthatják. A cukoréval azonos mennyiségben kell adagolni, így sütésnél az adag kiszámításában előnyös. Lúgosító hatása is van, ezért Candida - diéta során is bátran fogyasztható.
 

Stevia: Egy dél–amerikai növény, a jázminpakóca leveléből vonták ki ezt a természetes édesítőt. Gyógynövényként már évszázadok óta használták. Levelei 30–szor édesebbek a répacukorénál, a kivonat pedig 300-szor édesebb tőle. Emiatt sütésnél – főzésnél nagyon óvatosan kell adagolni!
 

Eritrit: A cukor erjesztésével állítják elő. A cukornál mintegy 30%-kal kevésbé édes. Legnagyobb része felszívódik a vékonybélben, csak nagyon kicsi mennyiség kerül a vastagbélbe. Bizonyított, hogy 24 órán belül a vizelettel távozik a szervezetből, így nem hizlal. Van egy kis utóíze, de ez minimális. Ételbe, italba kiválóan használható.

Az agávé sűrítményt a kaktusz nedvéből nyerik ki. Az agávészirupnak a glikémiás indexe nagyon alacsony, éppen ezért a cukorbetegek is fogyaszthatják. Tartalmaz B-, C-, D- és E- vitamint is. Nagyon gazdag ásványi anyagokban (kalcium, vas, magnézium és cink) is. Az összetétele szinte megegyezik a mézzel.
  

Szereted az édes ízt? A fent említettek közül bármelyiket használhatod, csak – könyörgöm - mesterséges édesítőt ne!
 

A legjobb természetes édesítőszerek.