Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató Elfogadom
Menü

A legjobb természetes gyógymódok zúzódásra

hillvital.hu
2022. 12. 05. 15:58:00

A zúzódások és a kisebb sérülések szinte mindennaposak.
 

A gyógyulási folyamatot azonban mi is elő tudjuk segíteni.


Nézzük először a sérüléseket és zúzódásokat


Zúzódás esetében a testrész vagy izomzat tompa eszközzel vagy erővel való behatás miatt sérül meg. Ez akkora nyomással jár, hogy a testrész vagy izomzat szerkezete roncsolódik. Ilyenkor duzzanat keletkezik, és akár a mélyebben fekvő szövetek is sérülhetnek. A tompa sérülések sajátossága, hogy nem jár együtt nyílt seb keletkezésével.

Kisebb sérülések, rándulások esetén az izom szerkezetében a túlzott megterhelés hatására kisebb sérülések, apróbb szakadások jelentkeznek. Hirtelen végzett megerőltető mozgás eredménye is lehet.
 

A sérülések tünetei:
 

Duzzanat: a duzzanat részben a vérömlenynek, részben pedig a vizenyősségnek köszönhető

Vérömleny: egyes tompa sérüléseknél bár külsőleg a bőr nem nyílik meg, azonban befelé vérzik. A baleset kapcsán sérülnek a kiserek és a kapillárisok, melyek fizikailag elszakadnak. Ez az egyik oka a tompa sérülések mentén megjelenő vérömlenyeknek. Végeredményben a vér a szövetek közé folyik.

Vizenyősség (ödéma): részben fizikai azonban javarészt a felszabaduló gyulladásos anyagoknak, köztük az úgynevezett bradikininnek köszönhetően, a kiserek és kapillárisok falának áteresztő képessége megnő. Ha zúzódás után ödéma keletkezik, akkor annak az az oka, hogy a kiserek falának áteresztő képessége megnő, a nyirok jóval nagyobb mértékben termelődik, több vérplazma jut ki az erekből a szövetek közé, és nemcsak víz, hanem ilyenkor fehérje is.

Gyulladás: bár fertőzés nincs, azért egy steril gyulladást produkál a szervezet a sérülés helyén. Ez végső soron azért jó, hogy oda vonzza a „javító” sejteket, amelyek segítenek felszámolni a sérülést. A felszabaduló gyulladásos mediátorok, mint a bradikinin, azonban amellett hogy odavonzza a szükséges fehérvérsejteket, az ödéma kialakulásában is felelős.

Fájdalom: egyfelől a mechanikai behatás miatt keletkezik fájdalom, ezt azonban később a duzzanat tovább fokozza: az izgalomba jövő fájdalomérzékelő idegeket a duzzanat tovább ingerli. Az ödéma, vizenyősség csökkentése a fájdalomra is jótékony hatású.

Melegségérzet: a gyulladt terület jellemzően melegebb is, mint a környezete
 

Természetes gyógymód zúzódásra

A gyógyulás alapvetően magától is lezajlik, azonban a kísérő fájdalom nehezen múlik el.  Ilyenkor elsődleges fontosságú a sérült rész kímélése, a pihenés, felpolcolás és a fáslizás. Hatásos lehet még a hideg vizes borogatás, ugyanis ez segít levinni a duzzanatot, majd ezt követően célszerű meleg vizes borogatást alkalmazni.

A pihenés azonban néhány napnál nem tarthat tovább, ugyanis ha sokáig nem mozgatják az izmot, akkor a mozgáshiány miatt nem megfelelően épül ujjá a szerkezete.

Zúzódásra gyógynövény kivonatú krémek is alkalmazhatóak. Erre a leggyakrabban használt gyógynövény a fekete nadálytő és az árnika. Mindkét gyógynövény kiválóan alkalmas zúzódások és véraláfutások gyógyítására.

A Fekete nadálytő krém mesterséges összetevők nélkül segít a zúzódott és véraláfutásos területek kezelésében. Magas gyógynövényes hatóanyagának köszönhetően akár napokon belül javulást érezhetünk. Csak egyszerűen kenjük be vele az érintett területet nagyjából egy borsónyi mennyiséggel.
 

Természetes gyógymód zúzódásra

HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?

IGEN
NEM
 

Keresés