Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Ezek a természetes gyógymódok hatásosak lehetnek zúzódásra

2024. 06. 21. 13:27:00 HillVital

A zúzódások és a kisebb sérülések szinte mindennaposak.
 

A gyógyulási folyamatot azonban mi is elő tudjuk segíteni.


Nézzük először a sérüléseket és zúzódásokat


Zúzódás esetében a testrész vagy izomzat tompa eszközzel vagy erővel való behatás miatt sérül meg. Ez akkora nyomással jár, hogy a testrész vagy izomzat szerkezete roncsolódik. Ilyenkor duzzanat keletkezik, és akár a mélyebben fekvő szövetek is sérülhetnek. A tompa sérülések sajátossága, hogy nem jár együtt nyílt seb keletkezésével.

 

Kisebb sérülések, rándulások esetén az izom szerkezetében a túlzott megterhelés hatására kisebb sérülések, apróbb szakadások jelentkeznek. Hirtelen végzett megerőltető mozgás eredménye is lehet.
 

A sérülések tünetei:
 

Duzzanat: a duzzanat részben a vérömlenynek, részben pedig a vizenyősségnek köszönhető
 

Vérömleny: egyes tompa sérüléseknél bár külsőleg a bőr nem nyílik meg, azonban befelé vérzik. A baleset kapcsán sérülnek a kiserek és a kapillárisok, melyek fizikailag elszakadnak. Ez az egyik oka a tompa sérülések mentén megjelenő vérömlenyeknek. Végeredményben a vér a szövetek közé folyik.
 

Vizenyősség (ödéma): részben fizikai azonban javarészt a felszabaduló gyulladásos anyagoknak, köztük az úgynevezett bradikininnek köszönhetően, a kiserek és kapillárisok falának áteresztő képessége megnő. Ha zúzódás után ödéma keletkezik, akkor annak az az oka, hogy a kiserek falának áteresztő képessége megnő, a nyirok jóval nagyobb mértékben termelődik, több vérplazma jut ki az erekből a szövetek közé, és nemcsak víz, hanem ilyenkor fehérje is.
 

Gyulladás: bár fertőzés nincs, azért egy steril gyulladást produkál a szervezet a sérülés helyén. Ez végső soron azért jó, hogy oda vonzza a „javító” sejteket, amelyek segítenek felszámolni a sérülést. A felszabaduló gyulladásos mediátorok, mint a bradikinin, azonban amellett hogy odavonzza a szükséges fehérvérsejteket, az ödéma kialakulásában is felelős.
 

Fájdalom: egyfelől a mechanikai behatás miatt keletkezik fájdalom, ezt azonban később a duzzanat tovább fokozza: az izgalomba jövő fájdalomérzékelő idegeket a duzzanat tovább ingerli. Az ödéma, vizenyősség csökkentése a fájdalomra is jótékony hatású.
 

Melegségérzet: a gyulladt terület jellemzően melegebb is, mint a környezete
 

Természetes gyógymód zúzódásra
 

A gyógyulás alapvetően magától is lezajlik, azonban a kísérő fájdalom nehezen múlik el.  Ilyenkor elsődleges fontosságú a sérült rész kímélése, a pihenés, felpolcolás és a fáslizás. A zúzódás kezelése esetén hatásos lehet még a hideg vizes borogatás, ugyanis ez segít levinni a duzzanatot, majd ezt követően célszerű meleg vizes borogatást alkalmazni.
 

A pihenés azonban néhány napnál nem tarthat tovább, ugyanis ha sokáig nem mozgatják az izmot, akkor a mozgáshiány miatt nem megfelelően épül ujjá a szerkezete.

Zúzódásra házilag a gyógynövény kivonatú krémek is alkalmazhatóak. Erre a leggyakrabban használt gyógynövény a fekete nadálytő és az árnika. Mindkét gyógynövény kiválóan alkalmas zúzódások és véraláfutások gyógyítására.
 

A boka zúzódás kezelése házilag is lehetséges gyógynövényes balzsammal. A Fekete nadálytő krém mesterséges összetevők nélkül segít a zúzódott és véraláfutásos területek kezelésében. Magas gyógynövényes hatóanyagának köszönhetően akár napokon belül javulást érezhetünk. Csak egyszerűen kenjük be vele az érintett területet nagyjából egy borsónyi mennyiséggel.

 

Befáslizott boka.