Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Hasznos tippek kezdő túrázóknak!

2021. 01. 13. 10:45:00 Veress Máté - Hillvital

Bevált tippek, melyek minden kezdő túrázó számára hasznosnak bozinyulnak!

Ha néhány fontos dologra nem figyelsz oda túrázás közben, akkor nagyon könnyedén megutálhatod vagy negatív élményt hagyhat benned. 

Most abban segítünk, hogy a túrázás csakis pozitív élményt hagyjon benned, mivel egy nagyszerű kikapcsolódás mint fizikailag és szellemileg is. Nézzük is, hogy mire kell odafigyelned!
 

A táska emelgetése
 

Egy jól megrakott túra hátizsák akár 15 kilós is lehet és ezt egy idő után megterhelő lehet emelgetni és mindig felvenni a hátadra, levenni. Érdemes ilyenkor térdre ereszkedni felvenni a hátizsákot, mivel úgy nem olyan megterhelő.

Öltözet

Nagyon fontos, hogy rétegesen öltözz fel! Ezáltal könnyedén tudsz alkalmazkodni az időjárás változásokhoz. Nem vastagon kell öltözni hanem melegen. Alsó öltözetnek nagyszerű lehet egy gyapjú anyagú ruha minden évszakban. Efölé érdemes gyorsan száradó és nagyon jól szellőző anyagból készült felsőt venni. Amennyiben szükség van rá, akkor jöhet a szél és a vízálló réteg.

Étkezés

Egy túra során ajánlott 2-3 óránként úgy 800 kalóriát bevinni. Ezt az energiamennyiséget változatosan kell bevinni. Érdemes sósat, édeset, olajosat és savanyút is enni. Ajánlott a gyors energiaszelet fogyasztása. Hagyd meg a főétkezést a nap végére viszont ez legyen tápanyagokban gazdag meleg, főtt étel.

Folyadék bevitel

Egy hegyi túra során egy felnőtt embernek óránként legalább 0,5 liter folyadékot meg kell innia. Ez változhat a hőmérséklettől és a terepviszonyoktól függően. Ne feledd, nagyon fontos a hidratálás mert a teljesítményed rovására mehet.

Megfelelő légzés

Egy hosszú túra alatt nagy erőt adhat, ha megfelelően lélegzel. Vegyél mindig egy mély lélegzetet és erőteljesen fújd ki. Így kiürítheted a szervezetből a szén-dioxidot és több oxigén fog jutni az izmokba, ezáltal jobb lesz az erőnléted.

Oszd be az energiát!

Ez nem egy verseny, nincs szükség megállás nélküli menetelésre. Csak élvezd és szívd magadba a természet csodás levegőjét. Érdemes óránként megállni 10 percre pihenni. Ilyenkor vedd le a hátizsákodat és ha az idő engedi, akkor a bakancsodat és a zoknidat is, hogy szellőzzön a lábfejed. Ha hosszabb emelkedőn mész, akkor érdemes időnként egy rövid megállót tartani.


Ne menetelj viharban!

Ha villámok vagy hatalmas szél és eső nehezíti az utadat, akkor fontos, hogy keress egy menedéket. Az egyedülálló fákat mindenképpen kerüld, a nyílt vízfelületeket és a sziklakinyúlásokat is. Hegycsúcsokról és hegygerincekről érdemes lejönni a vihar alatt.
 

Tippek kezdő túrázóknak.