Nagyon egyszerű elkészíteni a következő ételt, ráadásul isteni finom. Lehet a lapkasajt helyett trappista sajttal is készíteni, de a lapkával finomabb, lágyabb. Nézzük, hogyan készül!
Hozzávalók:
A tekercshez
- 10 dkg trappista sajt (reszelt)
- 12 db lapkasajt vagy trappista sajt (szeletelt)
- 9 szelet gépsonka
A töltelékhez
- 5 db tojás keményre főzve
- 10 dkg sajtkrém
- 10 dkg vaj
Az ízesítéshez
- 2 csipet só
- 2 csipet fehérbors (őrölt)
- 1 teáskanál mustár
- 0,5 csokor petrezselyemzöld
Elkészítés:
A tojásokat alaposan megmossuk, majd keményre főzzük, és a héját eltávolítjuk.
Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, rátesszük a szeletelt sajtokat úgy, hogy kissé fedjék egymást.
Megszórjuk reszelt sajttal, és meleg sütőbe tesszük kb. 2 percre, hogy kissé összeolvadjon. Hagyjuk kihűlni. Amíg hűl, a tojásfehérjét apróra vágjuk. Hozzáadjuk a sajtkrémet, az apróra vágott petrezselymet, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Ezt rákenjük a kihűlt sajtra, majd befedjük a sonkaszeletekkel. A tojássárgáját egy villával összetörjük, hozzáadjuk a vajat, mustárt, sózzuk, és jól összekeverjük. Ezután a sonkaszeletekre kenjük. Szorosan feltekerjük, egy tálra tesszük. Letakarjuk fóliával, és hűtőbe tesszük, míg megdermed. Fogyasztás előtt éles késsel szeleteljük.
Térjünk ki néhány hozzávaló élettani hatására. A tojásban körülbelül 40 féle fehérje található. A 44%-a a sárgájában található a fennmaradó mennyiség pedig a héjban valamint a hártyákban. A tojásban 18 féle aminosav található, ezért a tojás tápértéke és élettani hatása is nagy. A tojás feltétlenül fontos anyagokat tartalmaz amelyek nélkülözhetetlenek az étrendből. A tojás azon kevés élelmiszer közé tartozik amelyek tartalmaznak D-vitamint nagy mennyiségben. A cink csakis, a vas pedig szinte csak a tojássárgájában fordul elő.
A petrezselyemben nagyon sok antioxidáns található valamint találhatóak benne vitaminok (A-, C-, E- vitamin). Enyhíti az arthritis tüneteit valamint olyan krónikus betegségek ellen is hatásos mint az Alzheimer-kór. A petrezselyem erősíti a csontokat mivel rendkívül sok benne a K-vitamin. Hozzájárul az egészséges emésztéshez is. Csökkenti a puffadást és felpörgeti a gyomor működését. A petrezselyem segítségével jobb lesz a lehelet is.