A tök magas rost- és káliumtartalmú, valamint alacsony kalóriatartalmú zöldség, ami segíthet a súlycsökkentésben, a vércukorszint stabilizálásában és a jó bélműködés fenntartásában.
Emellett a tökben található betakarotén, ami az A-vitamin forrása, segíthet az egészséges látás és immunrendszer fenntartásában.
Nézzük is a hozzávalókat:
- 5 kg tök
- 4 db citrom
- 3 kg cukor
A töklekvár elkészítése sem nehéz:
Mosd meg szépen a tököt, és a reszelő nagyobbik felén reszeld le. Ezután mosd meg a citromokat, és vágd apró kockákra a héjával együtt, majd tedd fel főni a tökkel együtt.
Főzd 2 óra hosszáig, nem muszáj kavargatni. 2 óra elteltével, amikor már a tök puha, öntsd bele a cukrot, még egy fél óráig főzd, de ekkor már kavargatni kell. Rakd befőttes üvegbe, ezután száraz dunsztba.