Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Tudnivalók a mézről

2019. 05. 21. 13:17:00 Veress Máté - HillVital

A mézet hűvös, fényvédett helyen szabad tárolni, azonban jobb ha vigyázunk, mert könnyen átveszi a nedvességet és más, idegen dolgok illatát.

Megfelelő helyen tárolva akár 2 évig is eltartható anélkül, hogy minőségi romlást tapasztalnánk.

A méz tárolására az üveg a legmegfelelőbb. Fémedényben ne tároljuk, mert az edény oxidálódhat. A méz idővel bekristályosodik. Semmi gond, ha meleg vízbe (45 fok) állítjuk, újból folyékony lesz. Ez alól a tiszta akácméz kivétel. Ha a mézet túl sokáig melegítjük, a méz bebarnul, és az íze is más lesz.

Sütemények készítésénél édesítésre egészséges alternatíva a méz.

A tészta rugalmas lesz tőle, nem fog morzsálódni.

A méz orvosságként is hasznos lehet. Frissítsük fel az ezzel kapcsolatos tudnivalókat!

A méz nagyon jó gyulladáscsökkentő, segíti az emésztést. Köhögésre, torokfájásra igen hatékony, rengeteg olyan anyagot tartalmaz, amely hasznos az egészségünk számára. A téli, megfázásos időszakban a teák remek ízesítője a méz. Csak arra kell vigyázni, hogy forró teába ne tegyük, mert elveszíti jótékony hatásait. Vigyázzunk, hogy amennyiben tehetjük, házi mézet vásároljunk, közvetlenül a termelőtől.

Azért ne használjuk mértéktelenül, káros lehet.

A cukorbetegeknek sem javasolt a fogyasztása. 

A méz már ősidők az ember élelmének számít.

Eleinte még csak csemegének gyűjtötte az ember azonban mára egy valódi gyógytermék lett belőle. A méz közel 70- féle gyógyhatással bír. A méz elég nagy részben glükózból és fruktózból áll. Található benne kalcium, réz, vas, magnézium, mangán, foszfor, kálium, nátrium és cink is. Vitaminokban is bővelkedik, található benne B1, B2, B3, B5, B6 és C- vitamin is. A sötétebb színű mézek sokkal gazdagabbak ásványi anyagokban mint a vas, a réz és a mangán. Antiszeptikus és baktériumölő hatással rendelkezik.

Régebben használták sebek fertőtlenítésére is. A baktériumölő hatását az enzimeknek, a magas káliumtartalomnak és az aromáknak köszönheti. A méz pozitívan hat az izomzatra és a szívizomzat működésére is hatásos.

Egy érdekesség, hogy a mézet lehet forró italba keverni, de nem szabad együtt főzni mert a hatóanyag el fog illanni.


Néhány tudnivaló a mézről. A mézet hűvös, fényvédett helyen szabad tárolni. Vigyázzunk, mert könnyen átveszi a nedvességet és más, idegen dolgok illatát.