Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Tudnivalók a pikkelysömörös állapotról

2022. 09. 30. 15:55:48 hillvital.hu

A pikkelysömör a bőr fokozott elszarusodásával járó betegség, amely leggyakrabban 20-30 éves korban jelentkezik.

 

A betegségben szenvedők számára sajnos nem létezik gyógymód, azonban bizonyos eljárásokkal, illetve életmódbeli változtatásokkal elérhető a tünetmentes állapot. Ilyenkor ugyan nagyon oda kell figyelni a terápiára, de a kelletlen tüneteket megszüntethetjük.

 

Fertőző a pikkelysömör?

Ez egy igen gyakran feltett kérdés, amellyel sokan nincsenek tisztában. Mivel sokan úgy vélik, hogy ez valóban egy fertőző betegség, így a pikkelysömör beteg számára nem elég a kínzó tünetek elviselni, gyakran mások előtt is hátrányos megkülönböztetésben részesül. Fontos tudni, hogy a pikkelysömör nem fertőző! A tünetekre való hajlam azonban örökölhető, amely így bármikor tüneteket produkálhat.

 

A pikkelysömör tünetei

A megjelenés helyétől és annak formájától függően több típusa is létezik a betegségnek. A legtöbb esetben a tünetek jellegzetessége miatt egyéb vizsgálatok nélkül is felállítható a diagnózis. A jellemző elváltozások között megemlíthető a viaszfehér, vaskos pikkelyes felrakódásra hasonlító pörkök, melyek szövődmény mentes állapotban szárazak, nem fekélyesednek.

 

Hol jelentkezhet a pikkelysömör?

A leggyakoribb esetekben olyan helyeken jelentkeznek a jellegzetes tünetek, melyek a legtöbb irritációnak vannak kitéve. Ezek a legtöbb esetben a végtagok külső felszíne, a könyök-, comb és térdhajlat, a fejbőr, mellek, illetve külső nemi szervek.

A kevésbé gyakori esetek között a pikkelysömör köröm esetében is megfigyelhető. Ilyenkor a körömlemezen pontszerű gödröcskék fedezhetőek fel vagy más esetben körömgombához hasonló vastag felrakódások jelentkeznek a köröm alatt.

A pikkelysömörös fejbőr esetén rendkívül kellemetlen és zavaró tud lenni. A kívülállók gyakran téveszthetik össze korpával. Szerencsére azonban ezek a tünetek is enyhíthetőek egy kis odafigyeléssel. Mivel a pikkelysömör sampon és tusfürdő használata is összefüggésben lehet, ezért első sorban érdemes ezeket lecserélni, kimondottan olyanra, melyeket nyugodtan használhatunk pikkelysömör esetén. A bőr hidratálása és a gyulladás csökkentése rendkívül fontos!

 

Milyen megoldások vannak pszoriázisra?

A különböző panaszok enyhítésére több pikkelysömör krém vagy pikkelysömör sampon, tusfürdő esetleg oldat vagy gél is bevethető. Ezek többségükben nem tartalmaznak vegyszereket így nem irritálják a bőrt, valamint kellő hidratáltságot is biztosítanak.

Az ilyen pikkelysömörös termékek mellett fontos még az egészséges életmód. Sajnos igen gyakran fordul elő, hogy a pikkelysömört bizonyos ételek vagy gyógyszerek fogyasztása, vagy egyes vegyszerek használata okozza. Ezen a stresszes életmód még jobban ronthat. Emiatt rendkívül fontos, hogy odafigyeljünk a megfelelő táplálkozásra és törekedjünk a lehető legstresszmentesebb életmódra. Sajnos még szakorvosi segítséggel is elég gyakran igen nehéz a kiváltó okot megtalálni, így ez rendkívül hosszadalmas is lehet.

Tudnivalók a pikkelysömörös állapotról