Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Ezt tudtad a tejről?

2019. 10. 22. 11:54:00 Sági Zsolt - HillVital

Tudtad a tejről, hogy a 19. és a 20. században a tejfogyasztás nagyon gyakori csecsemőhalálozáshoz vezetett?

Ekkor vezették be a tejesüveget és a lejárati dátumozást, majd a pasztőrözést.

Nagy szerepet játszott az orvoslásban is, mivel a tej tartalmazza azokat a komponenseket, amelyek elengedhetetlenek az emberi szervezet számára, ilyenek a zsír, szénhidrát és a fehérje. 1920 környékén robbant be a tej a köztudatba, mint tökéletes táplálék. Később készültek belőle édességek és tápszerek is. Manapság azonban már nem annyira szuper táplálék, mint annak idején. Túl sok zsírt tartalmaz, és a csontritkulást és a csonttörést sem akadályozza meg, valamint egyre több ember szenved tejfehérje- vagy tejcukor-intoleranciától. Ez ne tévesszen meg senkit, ezeknek az ellenére még mindig alap élelmiszer.
 

A tej és a tejtermékek nagyon sok kalciumot, foszfort, magnéziumot és fehérjét is tartalmaznak. Ezek az anyagok mindenképpen elengedhetetlenek az egészséges csontok fejlődéséhez. A gyerekeknek ajánlott minél több tejet fogyasztaniuk. Sokat segít abban, hogy későbbi csontritkulás ne alakuljon ki és egyes betegségektől is meg lehet védeni őket.

Ahhoz, hogy a fogak egészségesek maradjanak, mindenképpen szükséges van egy rendszeres tejfogyasztásra a benne található kalcium és foszfor hozzájárul a fogak épségéhez. A tejben található fehérje vagyis a kazein egy vékony védőréteget képez a fogzománcon és így megóvja a savaktól. Egyes fogorvosok szerint ez az egyetlen olyan ital ami ékezések között nem rongálja a fogakat és nem okoz fogszuvasodást.

Ez még nem bizonyított tény de voltak már kutatások miszerint napi 3 alkalommal történő tejfogyasztás kiegészítve zöldségekkel és gyümölcsökkel valamint alacsony sótartalmú ételekkel képes csökkentheti a magas vérnyomást.

A tejfogyasztás képes csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását is. A magasabb kalciumbevitel képes csökkenteni a koleszterinszintet, és így persze kisebb az esély a kardiovaszkuláris betegségeknek a kialakulására.

A rendszeres tejfogyasztás a bőrre is nagyszerű hatással lehet. Hidratálja a testet és a fárasztó edzések után is segíthet a regenerálódásban.

 

Tudnivalók a tejről