Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Ünnepi levesbetétek

2017. 12. 14. 08:50:00 HillVital

Húsgombóc

Hozzávalók:

10 dkg sovány hús (csirke, pulyka, sertés, marha)
fél szikkadt zsömle

1 kis fej vöröshagyma
egy tojás
egy ek. zsemlemorzsa
kis csokor petrezselyem
só, bors, őrölt szerecsendió
olívaolaj

A húst ledaráljuk, a hagymát kis olívaolajon üvegesre pároljuk. majd az áztatott, kinyomkodott zsemlével, a felaprított petrezselyemmel és a többi hozzávalóval jól elkeverjük. Fél órát pihentetjük, majd vizes kézzel pici gombócokat készítünk, és belefőzzük a levesbe. De kifőzhetjük enyhén sós vízben is (kb. 15 perc).

Grízgaluska

A grízgaluska lényege, hogy ne legyen kemény, de ne is essen szét. A tökéletes állagot nehéz elérni. A nagyi szerint az a titok, hogy egy tojáshoz három evőkanál búzadarát számoljunk, és keverjünk a masszába kevés szódabikarbónát is.

Hozzávalók: 

6 evőkanál gríz
2 db tojás
1 késhegynyi szódabikarbóna
1 csipet só

A tojásokat felütjük egy tálkába, majd villával habosra verjük. Beledobjuk a sót és a pici szódabikarbónát. Fokozatosan hozzáadagoljuk a búzadarát. Jól összekeverjük, hogy sima, tejfölszerű masszát kapjunk. Lefedve hűvös helyen legalább 30 percig állni hagyjuk, ennyi idő alatt a gríz jól megszívja magát. Ha esetleg a massza a pihentetés után túl sűrű lesz, hígítsuk kevés levessel. Egy lábosban forraljunk fel enyhén sós vizet, és evőkanállal szaggassuk bele a galuskákat, és főzzük kis lángon, fedő nélkül kb. 15 percig. Lefedve hagyjuk még pihenni 20 percig.

Májgaluska

Hozzávalók:

- 15 dkg máj
- egy szikkadt zsömle
- egy evőkanál zsemlemorzsa
- egy tojás
- 4 dkg sertészsír (vaj)
- egy kis fej hagyma
- majoránna
- kis csokor petrezselyem
- só, bors

A finomra vágott hagymát megfonnyasztjuk a zsiradékon, rátesszük a felaprított petrezselymet, összekeverjük és kihűtjük. A ledarált vagy elkapart májat összekeverjük a vízben megáztatott és jó kinyomkodott zsemlével, a tojással, a zsemlemorzsával, a megfonnyasztott hagymával. Sóval, borssal, majoránnával fűszerezzük, majd fél órát pihentetjük. Utána evőkanállal forrásban levő vízbe vagy levesbe szaggatjuk, és újraforrástól számított 3-4 perc alatt készre főzzük. Ha túl lágy lenne a massza, zsemlemorzsával sűríthetjük.

Levestöltelék
 

Nagyon finom a töltelék a húslevesben. Főtt hússal és zöldségekkel is fogyaszthatjuk.

HOZZÁVALÓK:

- 4 db szikkadt zsemle 

- 4 db tojás

- 1 nagy fej vöröshagyma

- bors ízlés szerint

petrezselyem ízlés szerint

- 1 ek. kókuszolaj

A zsemléket vízbe beáztatjuk. Amikor jól megpuhult, kinyomkodjuk, és egy tálba tesszük.

Beleütjük a tojásokat, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Ezután egy lábasban a kockára vágott hagymát kókuszolajon megpirítjuk, majd beletesszük az apróra vágott petrezselyemzöldet.

Ha elkészült, hozzákeverjük a zsemlékhez, ezután alaposan összekeverjük. Picit megkóstoljuk, hogy ízletes-e. Végül 2 frissen tartó fóliába tekerjük, kis henger formájúra. Sós vízben készre főzzük (kb. 40 perc), majd szeletelve tálaljuk. 

A nagyi szerint az a titok, hogy egy tojáshoz három evőkanál búzadarát számoljunk, és keverjünk a masszába kevés szódabikarbónát is.

Tartalomhoz tartozó címkék: ⤷Receptek