Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A vállduzzanat okai és kezelése

2023. 06. 26. 09:19:00 hillvital.hu

A hétköznapokban ha fáj a vállunk akkor sokszor csak vállfájdalomként emlegetjük.

 

Azonban gyakori, hogy sok esetben erről többről van szó. A vállfájdalom okai szerteágazók lehetnek.

 

A váll lényegében három csontból áll össze. Felkarcsont, lapocka és kulcscsont. A felkarcsont feje lapocka által körülzárt vállüregbe pontosan illeszkedik. Ezt az üreget vállízületi vápának is nevezik. Izmok és ínszalagok összessége tartja a kart az ízületi vápában. Ezeket a szöveteket nevezzük rotátorköpenynek. Ez felel azért, hogy eltakarja a felkarcsont fejét és hozzákapcsolja a lapockához. A fájdalom ezen részek bármelyikéből jöhet.
 

A vállfájdalom jellegzetes tünetei
 

A vállfájdalom sokféleképpen jelentkezhet pl. lapocka fájdalom formájában is. A váll egy összetett ízület, aminek köszönhetően nagyon sok módon megsérülhet. Erre a kéz zsibbadása, merevség, valamint duzzanat utal.

 

Vállduzzanat
 

A különféle vállsérülések egyik nagyon gyakori tünete a váll duzzanata. Ilyenkor a vállban lévő nyáktömlők gyakran bedagadnak. Ez fájdalommal, valamint a váll mozgékonyságának csökkenésével jár. Ezt akár saját szemmel, tükörbe nézve is észrevehetjük. Az egyik váll nagyobbnak tűnik, mint a másik. Ezen felül duzzanat esetén a bőr bepirosodik, feszesebb és csillogóbb is lehet. Ha ezeket a tüneteket észrevesszük magunkon, akkor gyanakodhatunk vállduzzanatra. Csomó a vállban is kialakulhat egy sérülés után. Szerencsére ez a fajta vállfájdalom néhány nap pihentetést követően elmúlik. Jobb váll fájdalom illetve bal váll fájdalom is sok esetben valamilyen húzódás vagy sérülés miatt alakulhat ki.

 

Duzzanat kezelése
 

A vállfájdalomnak különböző kezelés módjai is lehetnek. Többségük akár otthon is elvégezhető. Ilyen esetben egyedül arra érdemes odafigyelni, hogy ha néhány nap kezelést követően sem múlik el a fájdalom, akkor forduljunk orvoshoz.
 

Azonban abban az esetben ha felmerül a szívroham lehetősége, akkor azonnal értesítsük a mentőket. A szívroham tünetei következők: mellkasi fájdalom, karok zsibbadása, légszomj, izzadás, szédülés, hirtelen fáradtság.
 

A vállfájdalom kezelésében szóba jöhet a gyógyszeres, műtéti, krémes, valamint gyógytornás kezelés.

Ezek közül amit mi magunk is elvégezhetünk, a krémes kezelés. Ebben az esetben helyi alkalmazású fájdalomcsillapítókat hívhatunk segítségül. Ne alkalmazzunk szteroid tartalmú készítményeket és törekedjünk a természetes összetevőkre. Ha lehetőségünk van rá akkor masszőrhöz is elmehetünk, aki segíthet a panaszok enyhítésében. Ha néhány napot követően nem csökken a fájdalom, akkor tanácsos orvoshoz fordulni vele.
 

A kezelések terén szóba jöhet még a gyógytorna, illetve a fizikoterápia is. Ha gyógytornára kerül sor, akkor fontos, hogy az érintettek otthon is végezzék a számukra átadott mozgásformákat. 
 

Vállduzzanat kezelése