Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Vegyes gombás tészta, tea öntetes tojással

2022. 02. 03. 09:26:00 Veress Máté - HillVital

A gomba az egyik legjobb cink és vas forrás is. Nagyszerű ételek készíthetők belőle. A most következő receptet érdemes elkészítened neked is.

 

Nézzük, hogy milyen hozzávalókra van szükséged 4 főre.
 

-          1 tk kínai fűszerpor

-          1/2 csésze (125 ml) sötét szójaszósz

-          2 tk barna cukor

-          3 csillagánizs

-          2 zacskó fekete tea

-          4 tojás

-          500 g szárított búza tészta (ázsiai)

-          1 csokor bordáskel, hosszában negyedelve

-          1/3 csésze (80 ml) mogyoróolaj

-          500 g vegyes ázsiai gomba, például enoki, osztriga és shiitake

-          2 gerezd fokhagyma, összetörve

-          Tálaláshoz fekete szezámmag és retek
 

A gyömbér öntethez:
 

-          1 gerezd fokhagyma, összetörve

-          2 evőkanál rizsecet és mogyoróolaj

-          1 ek szójaszósz

-          2 teáskanál szezámolaj, chili olaj és finomra reszelt gyömbér

-          1 tk porcukor

Nézzük az elkészítését:

1.       Helyezz egy serpenyőbe a fűszer port, szójaszószt, cukrot, csillagánizst, teafiltereket és 1,5 l (6 csésze) vizet (vagy annyit, hogy ellepje a tojásokat), és forrald fel közepes lángon. Add hozzá a tojásokat, és 3 percig főzd, majd vedd ki a serpenyőből, és hideg folyóvíz alatt kissé hűtsd le. Egy kanál hátuljával enyhén törd fel a héjakat, és hagyd rajta. A tojásokat óvatosan tedd visza a forrásban lévő folyadékba, és további 2 percig főzd. Vedd le a serpenyőt a tűzről, és tedd félre, hogy hűljön (a maradék hő tovább főzi a tojást). Hűtsd le legalább 2 órára vagy egy éjszakára. A tojásokat hámozd meg és tedd félre.

2.       A tésztát a csomagoláson leírtak szerint főzd meg, majd szűrd le és jeges vízben frissítsd fel.

3.       A bordáskelt blansírozd 30 másodpercig forrásban lévő sós vízben, majd szűrd le és jeges vízben frissítsd fel.

4.       Az öntethez az összes hozzávalót egy tálban keverd össze és tedd félre.

5.       Egy nagy serpenyőben nagy lángon hevíts fel 2 ek olajat. Add hozzá a gomba felét, majd fűszerezd és főzd 3 percig, vagy amíg kissé megpirul. Add hozzá a fokhagymát, és főzd 30 másodpercig, vagy amíg illatos lesz, majd tedd át egy tálba. (Ha enoki gombát használsz, főzzük külön 1 percig.) Ismételd ezt meg a maradék 2 ek olajjal és gombával.

6.       Oszd el a tésztát, a bordáskelt, a gombát és a tojást a tálak között. Locsold meg az öntettel, és szórd meg szezámmaggal és a retekkel a tálaláshoz.

Vegyes gombás tészta recept.