Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A visszeres láb nem csak esztétikai probléma

2019. 09. 10. 12:31:00 Sági Zsolt - HillVital

Magyarország lakosságának nagyjából 20-30 százalékát érinti valamilyen visszér betegség

A panaszok gyakran már a 20-30 éves korosztály között is megjelennek.

Mi is az a visszér?

Míg a verőerek a szívünk felől szállítják az oxigén-dús vért, a visszerek biztosítják a szövetektől a széndioxiddal dús vér elszállítását. A visszér betegség tehát ezeknek a vénáknak az elégtelen működését jelenti.

Többféle betegség érintheti ezt az értípust, melyek közül a vénatágulat a leggyakoribb. Ezt szokás köznyelven visszérként nevezni.

Visszérbetegség esetén az érfal rendellenesen megvastagszik, vagy kitágul, így nem látja el megfelelően a feladatát, azaz nem juttatja el hatékonyan az elhasznált, széndioxid-dús vért a szív felé. Legfőképpen a lábszár és a comb vénáira jellemző, de máshol is kialakulhat.
 

Visszér típusok
 

Főtörzsi visszeresség

 • Általában a vénákon belül elhelyezkedő, nyomást-csökkentő billentyű elégtelenségének következményeként alakul ki. Nagyjából ceruza vastagságú, kidudorodó, kacskaringós értágulat, amely a lábszár, a térd, a comb, valamint ritkább esetben a vádlin is megjelenhet. Gyakran jár olyan panaszokkal, mint fáradékony láb, lábszár dagadás valamint enyhe feszítő fájdalom. Ezt szokás nehézláb érzésnek nevezni.
   

Retikuláris vénatágulat

 • Leggyakrabban a lábszár és a comb külső illetve hátsó felszínén jelenik meg. Egymással enyhén összekapcsoló nagyjából 2-4 mm vastag egyenes lefutású kékes színű értágulatok. Nem dudorodik ki, ezért gyakran csak esztétikai problémaként kezelik.
   

Seprűvénák

 • Hajszálér tágulatként is ismert. Akár 1 mm-nél is vékonyabb piros, szerteágazó kis értágulatokról van szó, amelyek a bőr felső rétegében fordulnak elő. A mélyebben elhelyezkedő vastagabb vénákból erednek. Színük lila, sötétkék vagy vörös. A láb bármely részén megjelenhet, azonban előfordulhat arcon, az orr környékén is. Általában nem tekintik betegség, csak esztétikai problémának.
   

Pókháló visszeresség

 • Többféle megjelenése is lehet. Előfordulnak igen apró, elszórtan elhelyezkedő, általában rózsaszín megjelenésű visszerek, valamint a csoportosan elhelyezkedő, egy pontból kiinduló, kissé vastagabb, lilás színű visszerek.
   

A különböző típusok akár egyszerre is megjelenhetnek.

A visszérbetegség kezelésében rendkívül fontos, hogy már az első tünetek megjelenésétől fogva kezdjük meg a kezelést. Akkor is, ha csak esztétikai problémáról van szó! Ilyenkor nem csak a későbbi szövődményeket előzhetjük meg, hanem a kezelés és a gyógyulás is sokkal egyszerűbb és gyorsabb lehet.
 

Visszeres láb elleni tippek
 

Le a súlyfelesleggel!

 • A jelentős súlyfelesleggel rendelkező beteg sokkal nehezebben mozog. Ennek köszönhetően kevésbé képes aktív mozgásra. Ennek következményeképp pedig csökken az erek munkáját segítő izompumpa, ami aztán könnyedén visszerességhez vezet. A visszeres vérpangás miatt a beteg trombózisra is hajlamos, melynek könnyedén tragikus következménye lehet.
   

Visszér-torna

 • Ha nem rendelkezünk súlyfelesleggel, akkor is érdemes rendszeresen megmozgatni a végtagjainkat. Itt minden mozgásforma megállja a helyét, amely megmozgatja az alsó végtagok izmait. Nem kell túlzásba esni, a rendszeresség sokkal fontosabb. Álló illetve ülő munkát végzők számára kifejezetten ajánlott a napközbeni átmozgató torna!
   

Gyógynövényes készítmények

 • A rendszeres torna és a gyógynövényes készítmények nagyon jól kiegészítik egymást. A helyileg alkalmazott krémek nagy előnye, hogy a bőrbe szívódva azonnal kifejtik jótékony hatásukat. Visszér ellen általában olyan készítmények ajánlottak, melyek hatóanyagai között megtalálható a fekete nadálytő, szúrós csodabogyó, szőlőlevél, varázsmogyoró valamint a vadgesztenye. A Varikoflex Extra balzsam 20 gyógynövény segítségével segít a visszér problémák elleni küzdelemben.
   


Táplálkozás

 • A táplálkozás nem csak azért fontos, hogy elkerüljük a túlsúlyt, hanem azért is, hogy bejuttassuk nap, mint nap a megfelelő tápanyagokat a szervezetünkbe. Ha szükség akkor táplálék kiegészítők szedése is ajánlott.
   

A visszeres láb nem csak esztétikai probléma