A vöröshagymát már régen is sikerrel alkalmazták a megfázásos betegségek ellenszereként.
Baktériumölő hatóanyagainak köszönhetően a köhögést remekül csillapítja. Egyfajta természetes antibiotikum. A fokhagyma után a vöröshagyma a legerősebb antibakteriális hagymaféle. Illóolajának köszönhetően segít a nyák feloldásában, megszünteti az orrdugulást, így a náthás megbetegedések esetén nyugodt szívvel fogyaszthatjuk. A vöröshagyma rendkívül hatásos gyógyír a tüdőgyulladásra, asztmára, szénanáthára és krónikus hörghurutra is. Ezenkívül a vöröshagyma kiváló gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő és antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik.
Egy bevált recept megfázásra:
Hámozzunk meg, majd daraboljunk össze három fej vöröshagymát, és két evőkanál mézzel együtt tegyük egy lábosba. Helyezzük az edényt egy nagyobba, melyben forr a víz. Fedjük le, majd lassú tűzön forraljuk egy órát. Szűrjük le, és egy-két óránként fogyasszunk belőle egy evőkanállal.