Egy nagyon finom zabpelyhes sütemény, ráadásul cukor nélkül.
Ettől jobb sütemény nem kell.
Zabpehely gyakorlatilag bárhol kapható bármilyen formában (egész vagy darabolt) Nagyon egyszerűen, gyorsan és változatosan elkészíthető. Nagyon gazdag növényi fehérjében és összetett szénhidrátokban. Magas élelmi rostokban, ezért sokáig tartó teltségérzetet ad. A benne található béta-glükán poliszacharidnak köszönhetően hozzájárul ahhoz, hogy a táplálékkal elfogyasztott úgymond „rossz” koleszterin egy része ne szívódjon fel.
A sima natúr zabpehely tartalmazza a teljes gabonaszemet köztük a korpát és a csírát is. A zabpehely olyan természetes eredetű anyagokban is gazdag mint a növényi lignánok, amelyek segítenek csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Ezek az anyagok megtalálhatóak még a lenmagban, a szezámmagban, a napraforgóban és a brokkoliban is. A zabpehely fogyasztása csökkenti a kettes típusú diabétesz kialakulásának esélyét. Egyes kutatások szerint a zabpehelyt tartalmazó étrend még akár a vérnyomás csökkentésében is segíthet.
Számos vitamint (E-vitamin, B-vitamin), ásványi anyagot (kálium, kalcium, vas, foszfor, cink, magnézium) és antioxidánsokat is tartalmaz de gazdag szénhidrátban is. Hangulatjavító hatása is ismert, mivel B1-vitamint tartalmaz ami a boldogsághormonok termelődését fokozza.Az is nagyon fontos, hogy a natúr zabpehely nagyon olcsó is és a süteményhez szükséges többi hozzávaló sem kifejezetten drága, tehát viszonylag olcsón elkészítheted ezt a rendkívül egészséges süteményt.
Ezekre van szükségünk az elkészítéséhez:
- 10 dkg méz
- 10 dkg étcsokoládé
- 10 dkg zabpehelyliszt
- 15 dkg zabpehely
- fél kávéskanál szódabikarbóna
- 1 kávéskanál fahéj
- 1 csipet só
- 15 dkg vaj (nem margarin)
Az elkészítése sem egy nagy ördöngösség. Melegítsük elő a sütőt 175 fokra! Keverjük össze a zabpehelylisztet, a zabpelyhet, a fahéjat, a szódabikarbónát és a sót. Olvasszuk meg a vajat, a mézet, az étcsokoládét, ezután keverjük össze a száraz alapanyagokkal. Tegyük egy fél órára a hűtőbe. Az elkészült tésztából formáljunk kis golyókat, és tegyük sütőpapírral kibélelt tepsibe, majd lapítsuk le! Süssük 15 percig a 175 fokos sütőben! Ezután már csak annyi dolgunk van, hogy kiszedjük egy tálra. Fogyasszuk jó étvággyal!