Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A modern étkezés, avagy a minőségi éhezés kora

Szívinfarktus, daganatok, cukorbetegség. A „dobogós” egészségügyi problémák a sok tízezer mellett. Ezeket szorosan követi a mezőny többi népszerű résztvevője, az elhízás, az energiahiány, a levertség, a depresszió és így tovább. Mindenféle fura nevű betegségek, bonyolult, latin elnevezések, mutatók és számértékek hosszú sora. Sokunk számára az egészség nagyon bonyolultnak tűnik. Valaki biztosan sokat keres ezen, de az elmúlt időben megtanultam, minél bonyolultabb valami, annál biztosabb, hogy téves úton járok.

Néha annyira bele tud gabalyodni az ember a dolgokba, hogy nem látja a fától az erdőt. Ilyenkor jobb, ha hátrébb lépünk egyet, és messzebbről nézünk rá a mai egészségügyre. Mit látunk?

Igazából csupán két dolgot:

1. Az emberek betegek.
2. Az emberek el vannak hízva.

Na, most az emberek betegek. Ok, erre legyinthetünk, mondván, hogy a betegség része az emberi életnek. De hogyan híznak el az emberek? Hát leginkább táplálkozással. Sokat esznek. Nagyon sokat. Amikor meglátunk egy túlsúlyos embert, akkor mindenkinek a mozgás jut eszébe. Hogy nem mozog semmit, hogy egész nap csak a tévé előtt ül, és így tovább. Persze a mozgás fontos, de közel sem annak hiányától hízott el. Egyszerűen csak matek. Nagyon sokat eszik, sokkal többet, mint amire ténylegesen szüksége lenne. Csak eszik, és eszik, és csak hízik, és hízik. De miért eszik sokat? Hát mert éhes, nem igaz? De mire éhezik? Energiára? Hát abból van neki bőven. Ott van rajta! Akkor lehet, hogy valami másra éhezik a szervezet, amit az elfogyasztott élelem nem tartalmaz? Most kezd érdekes lenni a dolog…

Nos, a táplálkozás egyedüli célja, hogy biztosítsa a működéshez szükséges építőköveket, alapanyagokat, tápanyagokat. Egyszerűbben: ha biztosítjuk a szükséges nyersanyagokat, akkor a rendszer megfelelően, zökkenőmentesen, hibák nélkül működik. Táplálkozással mindig is ez volt az elsődleges cél. Ezért evett az ősember, ezért eszik az állatvilág is. Azonban ez a tény mára teljesen eltorzult. Az élelem többé nem ezt a célt szolgálja. Az élelemre élvezeti cikkek formájában tekintünk. Elegendő, ha pusztán finom. Semmi több. Nincs semmi gond az ízélmény fontosságával, a gasztronómiával, de nem szabad szem elől téveszteni, hogy elsődlegesen azért eszünk, hogy megszerezzük a működéshez szükség elengedhetetlen alapanyagokat. Ha ez nem valósul meg, akkor hibák, rendellenességek, magyarul betegségek fognak fellépni.

"Ha biztosítjuk a szükséges építőköveket, akkor a rendszer megfelelően, zökkenőmentesen, hibák nélkül működik."
 

Miért nem működik a legtöbb (éhezéssel járó) diéta? Sok fogyókúrázó nem érti, hogy miért nem képes tartani a diétát. Megtörténik a nagy bezabálás, aztán jön a lelki gyötrelem, az önbecsülés marcangolása, „mennyire semmirekellő vagyok” és így tovább. De mi történik valójában? Hát az eleve éhező, eleve tápanyaghiányos szervezetet még jobban kiéheztetik, majd a hatalmas túlélő ösztön kajálásra kényszeríti.

Láthatjuk, hogy az elhízás és a betegségek „kéz a kézben” járnak. Én még nem láttam egészséges elhízott embert. Ez nem más, mint a minőségi éhezés korszaka. Jókat eszünk, és mégis éhen halunk. Miért? Mert sokat eszünk abból, amire nincs nagy szükség, és nagyon keveset abból, ami kellene. Ez ennyire egyszerű.

Mi a megoldás?

Természetesen az, ha rendszeresítjük azoknak az élelmeknek a fogyasztását, amelyek megadják a szervezetünknek azokat a tápanyagokat, amelyekért eleve megkordul a gyomor. De melyek ezek az élelmek? Azt tudjuk, hogy „fontos a sok zöldség- és gyümölcsfogyasztás”. De itt is tévútra jutott az egészség. Van egy harmadik kategória, ami mindennél fontosabb… A zöld levelek. Nem a növény gyökere vagy gyümölcse számít, hanem a levele. A növények levele tartalmazza a legeslegtöbb tápanyagot. Sokkal többet, mint a többi része, és mindent tartalmaz, amire csak szükségünk lehet. Ezen a bolygón nincs táplálóbb élelem, mint a zöld levelek, és az állatvilág ezt ösztönösen tudja.

Hála Lénárt Gittának (van egy nagyszerű blogja), és még sok hasonló szabadságharcosnak, a zöldlevelek fogyasztása egyre népszerűbb. De milyen leveleket érdemes fogyasztani? Hogyan fogyasszuk? Honnan szerezzük be? Ha nem tudod, hogy merre indulj el, akkor javaslom, olvasd el ezt a remek ismertető cikket! Ez megtanítja az egészséges táplálkozás alapjait. 

Ha pedig egyenes belevágnál a boldog egészség közepébe, akkor ezen az oldalon tudsz vegyszermentes, tápanyagoktól duzzadó zöldeket házhoz szállíttatni, télen-nyáron!

Budai Péter, természetgyógyász

Tartalomhoz tartozó címkék: hír