Menü

Vajon mit lehet tenni zúzódás esetén?

Veress Máté - HillVital
2020. 04. 14. 13:40:00

Azt tudnod kell, hogy általában a zúzódás ártalmatlan viszont az igaz, hogy nagyon fájdalmas dolog.

A sérülés ilyenkor megduzzad és lilásan elszíneződik valamint az érintésre is nagyon érzékeny lesz.

A leggyakrabban a zúzódás sportsérülések vagy balesetek nyomán szokott kialakulni, egész pontosan ütközések vagy esések miatt. A legtöbbször a kisgyerekeknél szokott kialakulni ez a sérülés amikor még a gyerekek ügyetlenebbek és sokszor elesnek, de gyakori öregkorban is mivel a bőr elvékonyodik és egy kisebb ütés miatt is létrejöhet. A zúzódás során a bőr alatti hajszálerek repedéseiből vér szivároghat a szövetek közé és ezért is lesz lilás elszíneződésű.

A zúzódás kezelésének a célja az, hogy a duzzanat valamint a véraláfutás csökkenjen és a mihamarabb elinduljon a regeneráció. A leggyakoribb az esés védekezésénél a kézfejek, karok vagy a tenyér zúzódás. Ezek esetén ugyebár mihamarabb szeretné az ember, hogy meggyógyuljon mivel a kezét mindennap használja.

A zúzódásra ajánlott krémeket 2 csoportra lehet osztani. Vannak a szintetikus nem szteroidos gyulladáscsökkentő krémek és a hagyományos gyógynövényes alapú készítmények is. A zúzódásra jellemző bőr elszíneződést nagyon jól lehet kezelni fekete nadálytő vagy vadgesztenye tartalmú balzsammal. A gyógynövényes készítmények a kombinált összetételük miatt csökkentik a gyulladásokat, élénkítik a keringést, hűsítik a fájdalmas bőrfelületet, ápolják is a bőrt és persze a véraláfutást is enyhítik. A legjobb és legismertebb gyógynövény a zúzódásokra a vadgesztenye, az árnika, orvosi somkóró és a fekete nadálytő, de vannak még kevésbé ismert ámde hatásos gyógynövények is. A szintetikus úton készített gyulladáscsökkentők és fájdalomcsillapítók mellett vannak még természetes anyagok is. Vannak olyan gyógynövények amelyek metil-szalicilt tartalmaznak ilyen a kúszó fajdbogyó és az ibolya is. Vannak olyan gyógynövények is amelyek fokozzák a helyi keringést ilyen a rozmaring, a levendula-olaj, a fenyőtű-olaj. Ezek élénkítik a sérült terület mikrokeringéseit és így sokkal gyorsabban fog gyógyulni.

A legjobb gyulladáscsökkentő növényi hatóanyagok és növények a következőek:

- narancsolaj
- bermagott olaj
- kamilla
- aloe vera
- körömvirág
- kakukkfű   
- télizöld olaj
- fajdbogyó olaj


Nem csupán a bőrfelület gyulladásos tüneteit enyhítik, hanem a szövetek közé behatolva elősegítik a zúzódás mihamarabbi gyógyulását. Csillapítják a fájdalomérzetet, csökkentik a duzzanatot és a véraláfutást a hűtő hatású krémek is amelyek mentolt és kámfort tartalmaznak. Ezek hűsítő érzést okoznak és így fejtik ki a hatásukat.

Az összes gyógynövény közül a legajánlottabb a fekete nadálytő mivel rendkívül erős gyulladásgátló, csontregeneráló hatással rendelkezik valamint segíti a szövetek újraképződését, az egyik legjobb gyógynövény a sebek gyógyulására is.  Ha szeretnéd te is megtapasztalni a fekete nadálytő rendkívüli hatásait, akkor próbáld ki te is a HillVital fekete nadálytő balzsamot!

zúzódásra krém

HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?

IGEN
NEM
 

Keresés

VÁRJ! Ne hagyd itt az ajándékod!

Erősödő visszér fájdalmak a meleg idő beköszöntével?! Ha te is visszérpanaszokkal küzdesz, akkor ezt tudnod kell!