Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

12 magnéziumban gazdag növény, amit otthon is termeszthetsz

2024. 10. 02. 10:13:00 Egresi Attila - HillVital

 

Az egyik fontos ásványi anyag, amire mindenkinek szüksége van, az a magnézium.

 

Múltkori cikkemben már megtudhattad, hogy melyek azok a növények, amelyek magas cinktartalommal rendelkeznek, és otthon is termeszthetőek. Most a magas magnéziummal rendelkező növényeket mutatom be.

Ha szeretnéd inkább természetes úton, az étrendeden keresztül bevinni a vitaminokat és ásványi anyagokat, ahelyett, hogy étrend-kiegészítőket szednél, akkor érdemes célirányosan kialakítanod a kertedet/erkélyedet. Magyarán ültess olyan növényeket, amelyek magnéziumban gazdag növények. Ha érdekel, hogyan növelheted a magnéziumbevitelt az étrendedben a saját növényeiden keresztül, akkor érdemes végigolvasni az alábbi cikket.

 

Ezt tudhatod meg ebből a cikkből:

  • a magnézium fontos szerepe a különféle testi funkciók fenntartásában
     
  • miért érdemes magnéziumban gazdag növényeket termeszteni a kertedben
     
  • a 12 legjobb magnéziumban gazdag növény, amelyek alkalmasak otthoni kertészkedésre
     
  • tippek és legjobb gyakorlatok a magnéziumban gazdag növények termesztéséhez

 

A magnézium fontossága az emberi szervezetben

Találkozhatsz magnézium-kiegészítőkkel az üzletekben, de lehet, hogy nem tudod, miért fontos ez az ásványi anyag a szervezeted számára. A magnézium segít fenntartani az egyenletes szívritmust, támogatja az erős csontokat, és erősíti az immunrendszert. Továbbá támogatja az izmokat és az idegeket, és hozzájárul az egyenletes vércukorszint fenntartásához. Ahogy láthatod, ez az ásványi anyag számos fontos funkciót támogat a szervezetedben.

 

Egy felnőtt szervezet napi magnéziumszükséglete a nemtől és életkortól függően változik. Az ajánlott napi bevitel (RDA) az alábbiak szerint alakul:

Férfiak (19–30 év között): 400 mg/nap

Férfiak (31 év felett): 420 mg/nap

Nők (19–30 év között): 310 mg/nap

Nők (31 év felett): 320 mg/nap

Terhes nők esetén a szükséglet 350-360 mg/nap, míg szoptató nők esetén 310-320 mg/nap.

 

Jöjjenek a természetes magnéziumforrások: 12 magnéziumban gazdag növény

 

1. Kapor
Az ókori egyiptomiak, görögök és a rómaiak is kedvelték, előszeretettel fűszerezték vele ételüket, a magját pedig az emésztés elősegítésére rágcsálták. A kapor egy csodálatos növény, amit érdemes otthon termeszteni. Legjobban akkor növekszik, ha közvetlenül a kertbe vetik, mivel hosszú gyökere van, amely nem szereti a bolygatást.

100g kapor kb. 50mg magnéziumot tartalmaz.

kapor termesztése cserépben
kaport nagyon könnyű termeszteni cserépben, otthoni körülmények között is

 

2. Mángold
A mángold egy gyönyörű leveles zöldség, amely hagyományos kertben, kaspóban is jól növekszik. A mángold jól érzi magát napfényes helyen, tápanyagban gazdag, jó vízelvezetésű talajban. 

100g mángold kb. 80mg magnéziumot tartalmaz

 

3. Kelkáposzta
A kelkáposzta egy leveles zöldség, amely életmódváltás esetén kifejezetten hasznos. Gyakran apróra vágják és más típusú salátákkal keverik, hogy táplálóbb salátát készítsenek. Napos helyet és jó vízelvezetésű talajt igényel. A kelkáposzta magaságyásokban vagy hagyományos kerti ágyásokban is jól termeszthető.

100g kelkáposzta kb. 50mg magnéziumot tartalmaz

 

4. Koriander
Egy finom fűszer, amelyet különféle receptekhez használhatsz. Talán nem is tudod, hogy a koriander a korianderlevél magja. A növény a homokos, jó vízelvezetésű, enyhén nedves talajt és folyamatos napsütést igényel. Rendkívül jó hatást gyakorol 1-2 koriandermag elrágcsálása az emésztésre, de tea is készíthető belőle. Néhány napig rendszeresen fogyasztva megszünteti a gyomorrontást, székrekedést.

100g koriander kb. 30mg magnéziumot tartalmaz.

koiander termesztése cserépben, otthon

a koriandert érdemes felmagoztatni, értékes szemeket kapunk

 

5. Bazsalikom
A bazsalikom egy másik csodálatos zöld fűszernövény, amely illatos és ízletes. Számos módon felhasználható a konyhában, és gyönyörű növény dekoratív célokra is. Napfényes helyre van szüksége, és a meleget kedveli. Bevásárlóközpontokban számos módon megtalálható, érdemes egyet beszerezni, vagy ültetni.

100g bazsalikom kb. 60mg magnéziumot tartalmaz

 

6. Zöldborsó
A borsó olyan zöldség, amely szintén könnyen termeszthető ablakpárkányon. Naponta körülbelül 5-6 óra napfényre van szüksége. A borsómagokat egy legalább 30 cm mély cserépbe, egymástól 2-4 cm távolságra érdemes elültetni. A legkönnyebben a törpe zöldborsók (pl. Rajnai törpe) termeszthetőek lakásban.

100g zöldborsó kb. 30mg magnéziumot tartalmaz

7. Csombor - avagy a Borsikafű
A csombor az a fűszer, amelyről az "ínycsiklandó" (savory) kifejezés ered. Létezik belőle téli és nyári változat is, és mindkettőt felhasználhatod levesekhez, húsokhoz és rakott ételekhez. Gondoskodj róla, hogy a csombor számára jó vízelvezetésű talaj és állandó napfény legyen. A csombort az emésztőszervi problémák mellett számos betegség kezelésére is használják mind a mai napig. A gyógynövényből készített tea elmulasztja a hasmenést, enyhíti a hasfájást.

100g csombor kb. 40mg magnéziumot tartalmaz

borsikafű vagy más néven csombor termesztése

a csombor igazán a kertben érzi jól magát, de azért cserépben is ültethető

 

8. Spenót
Spenótot is termeszthetünk a lakásban, de akár az erkélyen, teraszon is elhelyezhetjük. Az ideális cserép a zöldség számára körülbelül 15 centiméter mély. A spenótot minden nap alaposan meg kell locsolni, és néhány órán keresztül árnyékos helyen hagyni, hogy a föld felszívhassa a nedvességet.

100g spenót kb. 80 mg magnéziumot tartalmaz

 

9. Hagyma
Nagyon könnyen és praktikusan nevelhető zöldség. A dughagymákat legjobb, ha hosszúkás, 15-20 centiméter mélységű ládákba tesszük: egymástól 3-4 centiméter távolságban és 1-1,5 centi mélységben érdemes a földbe helyezni őket. A megfelelő növekedéshez a talajnak mindig kicsit nedvesnek kell lennie. Körülbelül 4-6 hét után már szüretelhető a kész termés.

100g hagyma kb. 40mg magnéziumot tartalmaz
 

10. Menta
A menta egy nagyszerű fűszernövény, de óvatosan kell vele bánni, mert invazívvá válhat. Javasolt kaspóban termeszteni, hogy kordában tudd tartani a terjedését. Ha mentát szeretnél ültetni, biztosíts számára olyan termesztési helyet, ahol állandó napfényt kap, és jó vízelvezetésű talaja van.

100g menta kb. 60mg magnéziumot tartalmaz

menta termesztése
a menta mára igen elterjedt fűszer és gyógynövény - érdemes otthon tartani egy kis cserépben

 

11. Koktélparadicsom
A koktélparadicsom nagyon jól érzi magát a lakásban is. Legalább 14-15 centiméter mély cserepeket érdemes választani az ültetéséhez. A termesztéséhez sok fényre van szükség, A paradicsomnak elég magas a tápanyagigénye, ezért tápoldatokkal vagy trágyával ajánlott segíteni a növekedését, illetve támogatásként érdemes a növény mellé karókat rakni.

100g koktélparadicsom kb. 20mg magnéziumot tartalmaz

 

12. Zsálya
Az egyik kedvenc fűszernövényem, mert textúrájával és színeivel gyönyörű kiegészítője a kertemnek. Ezenkívül nagyon hálás növény. Meleg, napfényes helyet és jó vízelvezetésű talajt igényel. Népi gyógyászat régi gyógynövénye, száj és torokgyulladás/torokfájás esetén is használták. 

100g zsálya kb. 70mg magnéziumot tartalmaz
 

A lista végére értünk. Megismerhetted a növények egészségügyi előnyeit és magnéziumtartalmát. Bízom benne, hogy ezek után te is találtál otthoni termesztésre alkalmas növényt. Azonban fontos megemlítenem, hogy ha nem sikerül természetes módon pótolni a magnéziumot, mindenképp érdemes étrendkiegészítőt alkalmazni. Én a HillVital CalMag étrendkiegészítőjét tudom ajánlani.