Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A birsalma nagyszerű hatásai, avagy miért érdemes fogyasztani!

2023. 07. 03. 11:44:00 hillvital.hu

A birsalmát másnéven krétai almának vagy birskörtvélynek is nevezik. 
 

Két formában létezik a birsalma és a birskörte. Ez a kettő csupán az alakjában különböznek egymástól. Ugyanúgy mint a barack, a meggy és körte, a birsalma is a rózsafélék családjába tartozik. A birs a meleg éghajlatot kedveli, ezért úgy tartják, hogy ahol a szőlő is megterem ott a birs is.

 

A fája akár 4-6 méter magasra is megnőhet. A gyümölcs szeptemberben és októberben érik meg vannak olyan fajok amelyek novemberben vagy decemberben. Mintegy 200 faj ismert a világon. A termése éretlenül zöld színű és szürkésfehér piheszőrök vannak rajta.


A birsnek megegyezik a szénhidráttartalma a körtével de a C-vitamin tartalma magasabb.

Sok pektint és csersavat is tartalmaz. A legtöbb pektin a magházban és a héjban található meg. A népi gyógyászat a magvait használja fel köhögéscsillapításra és hashajtóként. A belőle kinyert lé nagyon jó lehet a száj és a garat enyhe gyulladásainak a kezelésére és bélproblémákra is. A birs a pektintartalma miatt képes megkötni a méreganyagokat a tápcsatornában.

Emésztési problémák esetén is alkalmazható a birs.

A birs levéből készült főzet nyugtató hatással is rendelkezik. A héja nagyon vastag viszont nagyon kellemes illata van. Hűvös helyen a birs akár hónapokig is képes elállni.

Többféle módon is elkészíthető a birs. Meg lehet sütni is. Csak 2 órán keresztül kell sütnöd alufólia alatt egy nagy edényben. Vágd félbe, csumázd ki és önts alá egy kevés vizet. Lehet ízesíteni akár mézzel, fahéjjal, dióval és mazsolával is. Az elkészült birsek tetejére lehet tenni darált diót, mandulát, tökmagot, napraforgómagot vagy szezámmagot.

Meg lehet főzni fahéjas lében is amit később meg lehet inni.

A megfőzött birset akár párolt zöldségek közé is lehet tenni. Sokak kedvence a birsalma kompót egy kis szegfűszeggel. Nagyon illik húsételekhez a kompót. Akár birsalmalevest is lehet készíteni a birsből. Nagyon finom a birslekvár és a birskocsonya is. Egy különlegesség a birsalma sajt is ami sokáig eláll és süteményekbe is nagyszerű. Tehát a birs egy rendkívül egészséges gyümölcs amit ajánlott fogyasztani a hideg hónapokban.

Birsalmák a fán