Az év egyik első friss zöldsége a márciusban termő hónapos retek.
Nagyon fontos szerepet játszik a télen kiürült tápanyagtartalom pótlására és fokozza a vitaminbevitelt is.
A hónapos retek nagyszerű méregtelenítő valamint féreghajtó, javítja az emésztést, fertőtlenít, csökkenti a gyulladást és antibakteriális hatással is rendelkezik. Megakadályozza a gyomor valamint a vastagbélrák kialakulását. A fogyókúrába is beilleszthető nagyszerűen. A hónapos retek a tavaszi zöldségek egyik hírnöke mivel már márciusban meg lehet vásárolni. A hónapos reteknek többféle fajtája is létezik. Lehet kapni kisebb vagy nagyobb, világosabb és sötétebb színben is.
Nagyon gazdag C- és B- vitaminban a hónapos retek de tartalmaz még ásványi anyagokat (vas, kén, kálium, kalcium, foszfor és sók) is.
A kéntartalma miatt segít beállítani a bőr pH-értékét és enyhíti a bőrgyulladást is. Ösztönzi a szervezetben a vértisztító folyamatokat, meggátolja a vörösvérsejtek elpusztulását. Nagyszerű méregtelenítő, és tisztítja a májat is. Ha szeretnél megszabadulni a májban felgyülemlett méreganyagoktól, akkor a fő étkezések előtt el kell fogyasztani egy evőkanálnyi friss reteklevet. Segít megszüntetni a székrekedést és a hasmenést is.
Segít hidratálni a szervezetet, alacsony a glikémiás indexe, ezért pozitívan hat a vércukorszintre.
A benne található folsav és C-vitamin tartalma miatt nagyon jó antioxidáns és immunrendszer erősítő. Nagyon szegény a szénhidráttartalma, valamint nagy mennyiségben tartalmaz vizet és rostokat is. A retek fokozza a bélmozgást és segít beállítani az anyagcserét is. A retek még akár rovarcsípésre is alkalmas, csökkenti a viszketést, a retek lé pedig nagyon jó fájdalomcsillapító és a duzzanatokat is enyhíti. A hónapos reteknek nem csupán a gumóját lehet fogyasztani, hanem a leveles szára is nagyon jó főzve vagy akár párolva is, de köretként is megállja a helyét.