Általában minden családban ugyanazt készítik el évről évre, ám mi lenne ha idén kipróbálnál valami újat? Íme néhány egészséges étel a karácsonyi asztalra!
Ebből a cikkből egy kicsit egészségtudatosabban készülhetsz fel az ünnepi vacsorára. Adunk most néhány ötletet. Meg lehet tartani a hagyományokat és az alapanyagokat is meg lehet változtatni, így pedig sokkal egészségesebb ételek fognak az asztalra kerülni.
A tyúkhúsleves általában mindig felkerül arra a bizonyos karácsonyi menüre. Színesebbé teheted a levest ha teszel bele egy kis kukoricát és borsót is. A meleg húsleves nagyon jól esik a gyomornak és persze a megfázás elleni védekezésben is nagy szerepe van. A benne található vitaminok és ásványi anyagok erősítik az immunrendszert és az influenza tüneteit is enyhítik. A húsleves gőze képes enyhíteni az orrban és a torokban letapadt nyákokat. Ezt tehát érdemes elkészíteni.
Érdemes a gabonaféléket is alkalmazni, mivel ezek sok B-vitamint tartalmaznak és nyugtató hatással is rendelkeznek. Többféleképpen is felhasználhatod ezeket a gabonaféléket. Készíthetsz belőle fahéjas zabkását, a kölesből a rizottóhoz hasonlító zöldségételeket lehet készíteni. A fehér liszt helyett használj tönkölylisztet.
A tengeri és az édesvízi halakban is nagyon sok az omega-3 zsírsav, így megkönnyítik a test számára a D-vitamin termelését. A D-vitamin hiányában meggyengülnek a csontok és fogékonyabbak lesznek a betegségekre. Tudnod kell, hogy télen a test zsírszövete gyarapszik még akkor is ha nem eszel többet mint bármikor. A megfelelő D-vitamin bevitel meggátolja az elhízást.
A legegészségesebb karácsonyi ételek a savanyú káposzta, a vörös káposzta, a kelbimbó, a karfiol és a brokkoli. Ezeket mindenképpen érdemes hozzáadni a menühöz, mivel tele vannak vitaminokkal, jót tesznek az emésztésnek és a kórokozókat is elpusztítják.
A burgonya, a sütőtök és a narancs szintén hagyományos karácsonyi ételek. Mindhármat sokféle ételhez felhasználhatod.