Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Ételek, a legmagasabb vastartalommal

2023. 06. 19. 14:03:00 hillvital.hu

A szervezet számára az egyik legfontosabb nyomelem a vas. 

 

A vasat nem képes a szervezet előállítani magának, ezért neked kell gondoskodni a beviteléről. Kiegyensúlyozott táplálkozással könnyedén elérheted ezt. A vörösvérsejtek képződéséhez elengedhetetlen a vas, ezért a hiánya esetén a szervezet jelez. A vashiány tünetei közé tartozik a szédülés, a fejfájás, a kimerültség, a hidegérzet és a sápadtság is. Nagyon sok vasmennyiségre van szüksége a szervezetnek ha valaki aktívan sportol, gyermekkorban vagy szoptató anyáknak is. A legtöbb esetben a vashiányt az egyoldalú táplálkozás okozza.
 


Ezek az ételek tartalmazzák a legtöbb vasat​:



A gabonák is rendelkeznek vastartalommal. 100 g búzaliszt 1,7 mg savat tartalmaz. Az amaránt ennek a tízszeresét tartalmazza. Egyre ismertebb hazánkban is az amaránt ami egy gluténmentes alapanyag. Mivel semleges az íze ezért nagyon sokféleképpen felhasználható. Az amarántot liszt és pehely formájában lehet megvásárolni. Az amaránt bele lehet tenni kásába, péksüteménybe, joghurtba, fasírtba és müzlibe is.



A mogyoró rendelkezik a legmagasabb vastartalommal. 35 mg található meg 100 gramm mogyoróban. A mákot is érdemes fogyasztani, de nem csupán süteményekbe hanem sós ételekbe is. A mák nagyon jó fehérjeforrás, de található benne kalcium, mangán, magnézium, foszfor, réz, cink, kálium, szelén és sok vitamin is.   


A bárány kiváló fehérjeforrás. A sertésmáj 100 grammonként 10 mg vasat tartalmaz. A marha, a borjú és a libamáj is tartalmaz vasat.

 
A juh és kecsketej tartalmazza a legtöbb vasat. A nagyszerű fehérjeforrásnak számító tojás is tartalmaz vasat.


A gyümölcsök közül a legjobb az aszalt szilva, a mazsola, az őszi és a kajszibarack is. Nagyon jó antioxidánsok is és persze sok vitamint tartalmaznak.


A zöldségek is magas vastartalommal rendelkeznek. A legtöbb vasat a vargányagomba tartalmazza. Magas vastartalommal rendelkezik még a száraz bab, a borsó és a lencse is. Ezekből nem csupán főzetet hanem krémet is lehet készíteni.


Fontos, hogy fogyassz elegendő C-vitamint mivel az segíti a vas felszívódását.


Ezek az ételek tartalmazzák a legtöbb vasat