A naspolya már szerepelt Theofrasztosz ókor görög filozófus írásaiban nagyjából 3000 évvel ezelőtt.
A népies neve a lasponya vagy a miszpolya. Feltételezhető, hogy közép-Ázsiából a Kaukázus déli lejtőiről származik a növény. Vadon is terem a fekete-tenger vidékén de kertekbe is lehet ültetni. Európába először a görögök, majd a rómaiak is. Nyugat-Európában már a 8. században elkezdték termeszteni. A naspolya majdnem az összes komplex B-vitamint tartalmazza. Az almafélék közül ez tartalmazza a legtöbb C-vitamint. Nagyszerű gyulladásgátló és fájdalomcsillapító és az agyműködésre is pozitív hatással van. Az érett naspolya héja nagyon könnyedén leválik, ezután lehet hozzáférni a lágy gyümölcshúshoz amit aztán kanállal ki lehet szedni. A magas pektintartalma miatt nagyon jó zselé és lekvár főzhető belőle. Süteményekbe és egyéb édességekbe is bele lehet tenni. Lehet vele sűríteni ivólevet vagy lekvárt is. Köretként nagyon jó sült húsokhoz.