A quinoa leginkább a köleshez hasonlító, apró magvú növény. Ez az egzotikus növény nagyon felkapott az utóbbi időkben mivel hatalmas a tápanyagtartalma.
Íze semleges ezért egyaránt lehet édes és sós változatban is elkészíteni.
Fontos nyomelemeket és vitamint tartalmaz.
Különösen gazdag káliumban, kalciumban, magnéziumban, vasban és foszforban, ezenkívül B-, C-, és E-vitamint tartalmaz.
Mivel magas a fehérjetartalma, vegetáriánusok számára is ajánlott.
Nem tartalmaz glutént, tehát nem kell a szervezetnek küszködni a megemésztésével.
Ennek köszönhetően a natúr quinoa teljesen gluténmentes, azaz semmilyen formában nem tartalmaz glutént. Ennek köszönhetően az allergiások, a cöliákiában szenvedők, a diétázók, illetve az egészségesen élők is nyugodtan fogyaszthatják.
Mivel lúgosító hatása is van, ezért nagyszerű lehet egy méregtelenítő kúrához. A fehérjetartalma és a zsírtartalma sokkal magasabb mint a többi gabonának.
A quinoa hatásai
Magas antioxidáns tartalommal rendelkezik. Ez a mennyiség sok esetben még a málnában, illetve az áfonyában megtalálható mennyiséget is meghaladja.
Erős gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. Megtalálható benne többek között flavonoidok, kvercetin, szaponion, valamint kemperferol is. Kis mennyiségben szintén megtalálható benne az omega-3 zsírsav.
A sima gabonákkal ellentétben sokkal magasabb a jó zsírtartalma, melyek a minőségi quinoából még párolás esetén sem tűnnek el. A quinoa mindemellett magas rosttartalommal és alacsony cukor és zsírtartalommal is rendelkezik. Ennek és a fehérjetartalmának köszönhetően a fogyókárzók számára is kiváló étel.
Képes a vércukorszint stabilizálására. Ez annak köszönhető, hogy alacsony glikémiás indexszel rendelkezik. Nem szívódik fel egyből, hanem lassan és fokozatosan ezzel nem emelve hirtelen a vércukorszintet. Rendszeres fogyasztása akár szív-, és érrendszeri problémák vagy cukorbetegség esetén is előnyös lehet.