A vörös szőlőmag az egészségre tekintve számos jótékony hatással rendelkezik.
A növény rövid leírása
A szőlő a Kaszpi tenger környékén volt őshonos, ahonnan később eljutott egészen Európába és Észak-Amerikába is. Nagy csipkézett levelekkel rendelkezik, valamint a szára kéregrésze folyamatosan hámlik. Termése lehet fehér, lila vagy vörös is.
Mi található meg a szőlőmagban?
A szőlőmagban E-vitamin, flavonoidok, linolsav, valamint antioxidáns vegyületek koncentrált mennyiségben találhatóak meg, míg a héjában már csak kisebb mennyiségben. Ebből következik, hogy a borban is találhatóak antioxidánsok, viszont már csak kisebb koncentrációban.
Felhasználása
A szőlőmag kivonatát sokféle betegség esetén felhasználják. Ilyenek például a szívbetegségek, cukorbetegség, valamint a szabad gyökök okozta károsítás. A vörösborban található flavonoidok például segíthetnek a szív védelmében azáltal, hogy csökkenti az LDL, avagy a rossz koleszterin szintet.
Keringési zavarok
A keringési zavarok gyakran fájdalmas vénás értágulatot jelent amely gyakran a lábak megdagadásával és fáradsággal jár. A vörös szőlőmag hatóanyagai és antioxidáns tartalmának köszönhetően segíthet a tünetek enyhítésében.
A szőlőmagból készíthetnek lisztet és olajat is.
A szőlőmag antioxidáns tartalma az egyik legmagasabb a világon. Legyen szó akár lisztről vagy olajról, mind a kettő nagyon jó hatással van a szervezetre. Sajnos azonban egészben fogyasztva, összerágva nem tudja kifejteni teljes mértékben a jótékony hatását. Azért, hogy ezt kompenzálják összeőrlik, így a benne rejlő hatóanyagok felszabadulnak.