Az acai por a dél-amerikai esőerdőkben őshonos acai pálma gyümölcséből készül.
A héja és a húsa is értékes vitaminokat és tápanyagokat tartalmaz.
Jótékony hatásai
Az acai bogyó egy nagyon jó antioxidánsforrás, aminek köszönhetően hozzájárul a szabad gyökök elleni védelemhez. Ezen felül segíthet az immunerősítésben, valamint hozzájárulhat a sejtek védekezőképességének az erősítéséhez is. Mivel igen magas rosttartalommal rendelkezik, ezért hozzájárulhat a megfelelő emésztéshez. Ezen felül a vércukorszint szabályozásban is hatékonynak bizonyul.
Mivel omega-3 zsírsavat is tartalmaz, ezért ennek köszönhetően nem csak jó hatással van a koleszterinszintre, hanem hozzájárul a szívbetegségek kialakulási arányának a csökkentéséhez is.
Rendszeres fogyasztásával a benne megtalálható nagy mennyiségű kalciumnak köszönhetően a csontokra is nagyon jó hatással van. Ezen felül azonban hozzájárul az izmok karban tartásához, a szív védelméhez, valamint az idegrendszer megfelelő egészségi állapotához is.
Az ebben a gyümölcsben megtalálható antociánok több kutatás szerint is gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek. Ennek köszönhetően hozzájárulhat olyan krónikus jellegű betegségek leküzdésében, amelyek gyulladást okoznak.
A benne megtalálható értékes anyagoknak köszönhetően az öregedés késleltetéséhez is hozzájárul. Pattanások, mitesszerek kialakulása is megelőzhető vele.
Jótékony hatásainak ellenére Magyarországon jelenleg még nem sok helyen kapható. A piacon azonban jelen van fagyasztott, aszalt, illetve porított formában is. Ezek pedig ugyanolyan egészségesek, mint maga a gyümölcs.
Fogyasztását tekintve keverhetjük akár gyümölcssalátákba, turmixokba, smoothiekba, de akár felhasználhatjuk sütemények, illetve gyümölcslevesek alapanyagaként is.