Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Egy különleges áfonyás-gesztenyés bejgli recept

2023. 12. 04. 14:41:00 hillvital.hu

Áfonyás gesztenyés bejgli recept, amivel kiválthatod a jól megszokott mákos és diós bejglit! Ez a különleges bejgli mindenkinek ízleni fog a családban!
 

A gesztenye jelentős mennyiségű tápanyagot tartalmaz, például szénhidrátokat, fehérjét, rostot, B-vitaminokat, C-vitamint, folsavat, rezet és mangánt. Ez a sokoldalú tápanyagprofil hozzájárulhat az egészséges táplálkozáshoz és az általános jó közérzethez. 

A gesztenye jelentős mennyiségű szénhidrátot tartalmaz, ami energiával látja el a szervezetet. Ezért különösen hasznos lehet a magas aktivitású, sportolók vagy nehéz fizikai munkát végző emberek számára. 

A gesztenye alacsony telített zsírsavtartalma és magas rosttartalma hozzájárulhatnak a szív- és érrendszer egészségének megőrzéséhez, valamint a koleszterinszint szabályozásához. 

A gesztenye természetes antioxidánsokat tartalmaz, például C-vitamint és fenolokat. Az antioxidánsok segíthetnek a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelmében és az immunrendszer erősítésében. 

A gesztenye B-vitaminokat tartalmaz, amelyek hozzájárulhatnak az idegrendszer megfelelő működéséhez, a mentális éberséghez és a szellemi teljesítményhez.

 

Nézzük is a hozzávalókat az áfonyás-gesztenyés bejgli recepthez:
 

Először a tésztához:

- 8 dkg cukor
- 50 dkg liszt
- 3 tojás (ebből 1 a kenéshez)
- 1,5 dl tej
- 1,5 teáskanál szárított élesztő vagy 2,5 dkg nyers élesztő
- 16 dkg vaj
- só


A töltelékhez:

- 80 dkg gesztenye
- 5 dkg cukor
- 5 dkg vaj
- 5-10 dkg fagyasztott áfonya


A bejgli elkészítése:
A tésztához futtassuk fel az élesztőt meleg cukros tejben, majd keverjük hozzá a lisztet, a cukrot, a sót, a 2 tojást és az olvasztott vajat. Dagasszuk fényesre, majd meleg helyen kelesszük kétszeresére! A töltelékhez tegyük fel a gesztenyét hideg vízben főni, majd forrás után főzzük tovább fél óráig. A gesztenyét villával vagy akár robotgéppel törjük össze, ezután cukorral ízesíthetjük. Keverjük hozzá az olvasztott vajat. Ha kihűlt a töltelék, akkor kenjük az ujjnyi vastagra nyújtott tésztára, és tegyük rá a fagyasztott áfonyát. Tekerjük fel, szurkáljuk meg, majd kenjük meg tojással. Süssük 45 percig aranybarnára, előmelegített sütőben.
 



Áfonyás-gesztenyés bejgli.