Tegyük tisztába a fogalmakat az aszkorbinsavról. Nagyon hasonló tulajdonságokkal rendelkezik a citromsav és az aszkorbinsav is, ám valójában két teljesen különböző vegyületről van szó és teljesen más célokra szokták felhasználni őket.
Az a nagy különbség a kettő között, hogy az egyik vagyis az aszkorbinsav teljesen természetes míg a citromsav mesterséges vagyis az ember alkotta. Molekulárisan a citromsav és az aszkorbinsav csak egy oxigénatommal különböznek egymástól. Az aszkorbinsav jobb tartósítószernek számít míg a citromsav sokkal jobb adalékanyag.
A citromsavat természetesen lehet megtalálni a citrusfélékben és a egyes zöldségekben. Az aszkorbinsav egy szintetikus termék aminek a természetes megfelelője a C-vitamin. Leggyakrabban az étrend-kiegészítőkben és gyógyszertári termékekben található meg az aszkorbinsav. A természetes relatívája az aszkorbinsavnak a C-vitamin amit megtalálsz citrusfélékben, kiviben, zöldségekben.
Nagy előnyei is vannak a konyhában az aszkorbinsavnak, ezáltal is meglehet különböztetni a citromsavtól. Használható tartósítószerként is de a kenyér elkészítésében is segít, mivel segíti az élesztőgombáknak a növekedését.
A citromsavat általában feldolgozott ételeknél és italoknál szokták alkalmazni, hogy fanyar ízt hozzanak létre. Szénsavas üdítőknél és cukorkáknál is alkalmazzák. A pékek is szoktak tenni a kenyérbe citromsavat, hogy savanykásabb legyen az íze.
Az aszkorbinsav egy vízben oldódó, cukor alapú sav aminek nagyon erős antioxidáns tulajdonsága van, ez pedig segít megelőzni a daganatos sejtek kialakulását. Az aszkorbinsav a legtisztább formája a C-vitaminnak. Számos fontos szerepe van az aszkorbinsavnak és mivel nem képes előállítani az emberi szervezet ezért rendszeresen pótolni kell.
Az aszkorbinsav legjobb formája az L-aszkorbinsav ami megtalálható természetesen sok ételben is. A másik formája a D-aszkorbinsav ami egy mesterséges típusa és szinte semmilyen vitamin hatása nincs, ezt inkább az élelmiszeriparban szokták használni csak.
Mi a különbség a citromsav aszkorbinsav között?
A citromsav és az aszkorbinsav (C-vitamin) két különböző kémiai vegyület, bár mindkettő savas tulajdonságokkal rendelkezik és gyakran élelmiszerekben vagy ipari folyamatokban használják.
Funkció:
- Citromsav: A citromsav gyakran használják élelmiszerek savanyítására, ízesítésére és tartósítására. Emellett ipari folyamatokban is alkalmazzák, például konzervek savanyításához vagy tisztítószerekben.
- Aszkorbinsav: Az aszkorbinsav (C-vitamin) számos biológiai funkciót tölt be az emberi szervezetben. Ez egy antioxidáns, amely segít a sejteknek megvédeni magukat a káros oxidatív stressz ellen. Továbbá szerepet játszik a kollagén termelésében, az immunrendszer erősítésében és más metabolikus folyamatokban.
Egészségre gyakorolt hatások:
- Citromsav: Bár a citromsav élelmiszerekben gyakori, és általában biztonságos, magasabb mennyiségben való fogyasztása egyeseknél emelheti a fogak érzékenységét és erodálhatja a fogzománcot.
- Aszkorbinsav: Az aszkorbinsav (C-vitamin) esszenciális vitamin, ami azt jelenti, hogy a testünknek szüksége van rá az egészség fenntartásához. Hiányállapot, vagyis C-vitamin-hiány, skorbutot okozhat, ami fogínyvérzést, fáradtságot, ízületi fájdalmakat és egyéb tüneteket eredményezhet.