Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Az édeskömény jótékony hatásai

2021. 04. 28. 11:11:00 hillvital.hu

Az édesköményt azon kívül, hogy remek zöldség és fűszer, még sokféleképpen felhasználhatod.
 

Az édeskömény a zellerfélék népes családjából a Foeniculum növénynemzetségből származó legelterjedtebb és legismertebb tagja. Ez az évelő, ritkán kétéves növényt már az ókorban is ismerték és használták. Közel 30-40 cm hosszú. Főgyökere orsó alakú, amely kívülről piszkosfehér. Napjainkban már a világ szinte összes mérsékelt, illetve meleg éghajlatú területein előfordul, termesztik. 
 

Most megismerheted az édeskömény egészségre való jótékony hatásait. Tudtad, hogy használható emésztőrendszeri problémák kezelésére?

 

·         Fontos vitamin- és ásványi anyag -forrás
Gumójának káliumtartalma igen magas, így a vérnyomásban szenvedők fontos tápláléka lehet, mivel a kálium vérnyomáscsökkentő hatással bír. C- vitamin-tartalma miatt kiváló immunerősítő, valamint antibakteriális hatású. A rostban gazdag édeskömény fogyasztásával megakadályozható a bélrák kialakulása. Ezek mellett tartalmaz még kalciumot, mangánt, vasat és magnéziumot.

 

·         Éhségcsillapító
Csökkenti az étvágyat, és alacsony kalóriatartalma remekül illik a fogyókúrás ételek elkészítéséhez.

 

·         Emésztőrendszeri problémákra
Serkenti az emésztést, és megszünteti a gyomorfájdalmakat. Menstruáció idején is remek segítség lehet, mivel görcsoldó hatású.

 

·         Légzőszervi problémákra
Csökkenti a köhögés, valamint a megfázás és az asztma tüneteit.

 

·         Leheletfrissítő
Íze hasonlít a mentoléra, ezért friss leheletet biztosít!

Érdekesség, hogy az ókori görögök az édesköményt Marathonról, marathonnak nevezték el, ugyanis a falu körül nagy mennyiségű  vadon termő édeskömény volt. Hippokratész a leírásaiban cscsemőkori bélgörcsök ellen javasolta. Dioszkoridész emésztést könnyítő szerként írta le.
Az ókori rómaiak az emésztésüket serkentették vele. Nagyobb, gyomorterhelő lakomák előtt körbe adtak egy kis szelencét, amelyben édeskömény magvak voltak. Egy csipetnyit szétrágva igyekeztek megelőzni a gyomorégést és az egyéb emésztési gondokat.

 

Az édeskömény egészségre való jótékony hatásai.