Sajnos sok ember problémája a gyomorsavtúltengés. Most egy enyhe, nyugtató, gyomorsavcsökkentő, illetve gyulladáscsökkentő teakeveréket ajánlunk.
A teakeverék összetevőit egységenként számoljuk. Az egységek mindig azonos mennyiséget jelölnek. A legjobb, ha evő-vagy teáskanállal számolunk.
- csalánlevél 4 egység
- fehér árvacsalán 4 egység
- cickafark 6 egység
- lándzsás útifű 6 egység
- orbáncfű 10 egység
A gyomoridegesség miatti savtúltengésre ez a keverék nagyon hatásos. Az orbáncfű segít a feszültségoldásban és az emésztésben. A cickafark csökkenti a gyulladást, szélhajtó és görcsoldó. Antibiotikus és sebhámosító hatással is rendelkezik, serkenti az étvágyat és az emésztést. A lándzsás útifű szintén gyulladáscsökkentő hatású, de alkalmas az irritált nyálkahártyák bevonására is. A fehér árvacsalán pedig erősen csökkenti a gyomorsav termelődését. A csalánlevél gyomorgörcsökre, gyomorfekélyre, bélfekélyre igen hatékony.
A keverék elkészítése:
Egy befőttes üvegbe rakjuk bele az összetevőket, vigyázzunk a helyes adagolásra. Az előírt egységeket tartsuk be! Ezután rázzuk össze a keveréket. A befőttes üveget tekerjük körbe alufóliába, vagy tároljuk sötét helyen. Vigyázat, a gyógynövényeket fémdobozban nem tárolhatjuk! A tároló edényre mindig írjuk rá, mit tartalmaz. Így elkészítve bármikor felhasználhatjuk a keveréket.
Elkészítési mód és adagolás:
A keverékből egy evőkanálnyit 2 dl vízzel forrázzunk le, fedjük le, és hagyjuk 15 percig állni. Ezután szűrjük le, és már fogyasztható is. Nem kell ízesíteni. A teakeverékből naponta 1-3 csészényit is fogyaszthatunk.
Várandósok, szoptatós kismamák, kisgyerekek lehetőleg ne fogyasszák! Ezt a teát nyáron ne igyuk az orbáncfű miatt, ugyanis fényérzékenységet okozhat.