A brokkoli az egyik legértékesebb zöldségünk. Tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Elkészítve nem csak rakottnak vagy levesnek, de főzeléknek is nagyon finom.
Hozzávalók:
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 ek. étolaj
- 500 g brokkoli
- 3-4 db kis méretű burgonya
- só, bors
- 1 kk. ételízesítő
A tálaláshoz:
- főtt tojás
- sajt
Elkészítés:
Mossuk meg a brokkolit, majd ezt követően pucoljuk meg a krumplit. A brokkolit szedjük rózsáira, a krumplit pedig vágjuk apró kockákra. A hagymát megpucoljuk, majd apróra vágjuk. Egy evőkanál kókuszolajon üvegesre pirítjuk, és hozzáadjuk a brokkolit és a burgonyát. Ezután fűszerezzük, majd az edényt feltöltjük 8 dl vízzel. 20 perc alatt készre főzzük. Ha már puha, összeturmixoljuk, ízlés szerint tejföllel ízesítjük. Főtt tojással, sajttal tálaljuk.
Egy szintén hasonló módot is megismerhetünk
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 db brokkoli
- 2 dl joghurt
- 1 db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál zabliszt
- 1 csokor petrezselyem
- 1 teáskanál ételízesítő
- só
- bors
- olívaolaj
Elkészítés:
Mossuk meg alaposan a brokkolit, majd szedjük rózsáira. Pucoljuk meg a vöröshagymát és a fokhagymát, majd a petrezselyemzölddel együtt vágjuk apróra. Hevítsünk fel egy kevés olívaolajat, majd dobjuk rá a vöröshagymát, majd pároljuk meg. Rátehetjük a fokhagymát, majd ezzel együtt pirítsuk 2 percig. Tegyük rá a brokkolit, ízesítsük, sóval, borssal, ételízesítővel, majd végezetül szórjuk meg petrezselyemmel és kevergetve pároljuk két-három percig. Öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje, majd körülbelül 20 perc alatt főzzük puhára. Ez követően pürésítsük az egészet botmixerrel, majd tegyük vissza a tűzre és készítsük el a habarást. A joghurtot dolgozzuk simára a zabliszttel és egy egy-két merőkanál főzőlével, majd állandó kevergetés mellett öntsük a brokkolihoz. Pár perc alatt főzzük sűrűre, azonban a kevergetés ilyenkor se hagyjuk abba. Ha több adagot készítünk, akkor érdemes számolni azzal, hogy magában állva tovább sűrűsödik, ezért valamennyivel kevesebb zabliszt is elég.
Kész is a brokkolifőzelék! Jó étvágyat!