Mielőtt megnézzük, hogy milyen gyógyhatásokkal is rendelkezik a cékla, először is érdemes leszögezni, hogy érdemes nyersen fogyasztani, mert értékes tápanyagokat juttatunk ezáltal a szervezetünkbe.
Tartalmaz számos ásványi anyagot, többek között (vas, magnézium, réz, jód, kén, kalcium, kálium, foszfor), valamint vitamint is (C-, B1-, B2-, B3-, K-, P-).
A legtöbb gyógyhatását azonban akkor élvezhetjük, ha a levét fogyasztjuk, ugyanis a levében található meg a legtöbb vitamin. Kiváló forrása még a folsavnak is. A benne lévő nyomelemeket a test jól tudja hasznosítani, ezért rendkívül erős vérképző hatással rendelkezik, ugyanis serkenti a vörösvérsejtek regenerálódását és képződését is.
Mire jó, milyen jótékony hatásokkal rendelkezik a céklalé?
Magas vastartalma miatt serkenti a vörösvérsejtek képződését, ezért javítja a vér oxigénfelvevő képességét. Kiváló antioxidáns tulajdonsággal is rendelkezik. Serkenti a vese, a máj, a lép és az epehólyag működését, ezért nagymértékben hozzájárul a méregtelenítési folyamatokhoz. A méregtelenítés pedig segíthet az ideális testsúly elérésében.
Mivel magas a pektintartalma, ezért nagyszerűen tisztítja az emésztőrendszert.
A céklalé nagyon jól alkalmazható magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegségek, valamint ízületi fájdalmak kezelésében. Magas a vastartalma, ezért vérszegénység esetén is bevethető. Emellett még értágító hatással is rendelkezik.
A folsavtartalma is magas, ezért jelentős szerepet játszik az idegrendszer működésében.
Ajánlott terhes nőknek fogyasztani, mert számos rendellenességet képes megelőzni. A céklalé ráadásul segíti a sebgyógyulást, és az izomszövet épülését is. Mivel magas az antioxidáns- tartalma, ezért a rákellenes küzdelemben is bevethető.
A céklalé fogyasztása azoknak is ajánlott, akik rendszeresen sportolnak.
Ugyanis magas nitrát tartalmának köszönhetően nagyon jó állóképesség fejlesztő tulajdonságokkal rendelkezik. Mindössze egy grammnyi céklalében is 20-szor több található ebből az anyagból, mint a többi zöldségben.
A céklalé magas káliumtartalma miatt nagyon jó hatással van a szívre. A kálium szabályozza a szív munkáját. Hiánya gyakran okozhat szédülést és szívritmuszavarokat. Ilyenkor a szív nem képes a megfelelő összehúzódásra, nem képes elegendő mennyiségű vért juttatni a szövetekbe. Cékla vagy céklalé rendszeres fogyasztásával azonban segíthetünk ezen.
Érdekesség, hogy már az ősi rómaiak is fogyasztották, főként láz és székrekedés kezelésére.