Régen ezt a süteményt úgy díszítették, hogy hasonlítson a fadarabokra amik a melegséget nyújtották télen.
Nézzük is a hozzávalókat a karácsonyi csokis fatörzs recepthez:
- 4 tojás
- 12 dkg porcukor
- 6 dkg őrölt mandula
- 1 csomag sütőpor
Szükséges hozzávalók a csokoládés vajkrémhez:
- 20 dkg porcukor
- 10 dkg puha vaj
- 1 evőkanál meleg víz
- 1 evőkanál kakaópor
Szükséges hozzávalók a csokis töltelékhez:
- 2 dl tejszín
- 2 evőkanál kakaópor
- 1,5 evőkanál porcukor
Először melegítsd elő a sütőt 200 fokra. A tojásokat válaszd szét, az egyik tálba a fehérjét tedd a sárgáját pedig a másikba. A tojás sárgájával keverd habosra cukrot addig amíg sűrű és halvány nem lesz. Ezután keverd bele az őrölt mandulát, a lisztet és a sütőport is. Egy habverővel verd fel a tojás fehérjét keményre. A felvert tojás fehérjét forgasd bele a mandulás masszába. Ha ez kész öntsd bele egy tepsibe. Úgy 20-25 percig kell sütni. Majd hagyd a tésztát 10 percig állni. Ezután takard le a ruhával és tedd a hűtőbe 1 órára. A finom vajkrémhez csak keverd habosra a vajat és a porcukrot, majd add hozzá a kakaóport és a vizet. A töltelék elkészítéséhez fel kell verni a tejszínt. Keverd bele a kakaóport és szórj hozzá kevés cukrot. Ki kell venned a tésztát a hűtőből és a széleit vágd körbe késsel. Egy kis porcukrot szitálj a nyújtódeszkára vagy amin megmunkálod, majd tedd rá a piskótalapot. Kend rá a csokis-tejszínes tölteléket és óvatosan tekerd fel. Tedd rá egy tálra és kend rá a kész tekercsre a csokoládés vajkrémet. Egy villával kialakíthatod a fakéregre hasonlító mintákat. Ízlés szerint szórhatsz a tetejére gyümölcsöt is akár.