A cukkini sokaknak csak egy éretlen töknek tűnik, pedig nagyszerű hatásai vannak, ugyanis magas az ásványi-anyag és a vitamin tartalma is. A cukkini élettani hatása említésre méltó, hiszen több problémára is megoldás lehet.
Nagyon jó a betegségek megelőzésében valamint kezelésében is. A túlsúly ellen is hatásos a cukkini.
A cukkini egészséges zöldség, amely alacsony kalóriatartalmú, magas rosttartalmú és gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban.
A cukkini 95%-a víz, alig található benne szénhidrát, protein és zsír és teljesen koleszterinmentes is.
Nagyon gazdag rostokban, könnyedén megemészthető és energiaszegény is. Ezen tulajdonságai miatt rendkívül jó fogyókúrázóknak, diétázóknak és cukorbetegeknek is.
A cukkini mire jó, mit tartalmaz?
Sokan teszik fel a kérdést, hogy mire jó a cukkini, miért is éri meg egyáltalán fogyasztani. Nézzük!
Az ásványi anyagok közül tartalmaz foszfort, nátriumot, magnéziumot, kalciumot, káliumot, vasat, cinket, rezet és mangánt is. A cukkini vitamintartalma is magas és többféle található benne. A cukkini vitamintartalma bővelkedik még B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, E- és C- vitaminban is. Emellett a cukkini K vitamin tartalma is megemlíthető, azonban a cukkini nem feltétlenül számít kiváló K-vitaminforrásnak. Az átlagos méretű, nyers cukkini tartalma körülbelül 11 mikrogramm K-vitamin lehet, ami az ajánlott napi bevitelhez képest viszonylag alacsony A cukkini jótékony hatásai közül megemlíthető még, hogy nagyobb mennyiségben víz és hashajtó hatással rendelkezik, de remek gyulladáscsökkentő valamint beválhat gyomorfertőzések ellen is.
Nagy segítség lehet a magas vérnyomás legyőzésében, hatékony az érelmeszesedés és a keringési betegségek megelőzésében.
A cukkini hatása a szervezetre ezzel nem ér véget, hiszen nem csak a testre hanem az elmére is kiterjed. A cukkini segíti a nyugodt alvást, de alkalmazható a fáradtság és a rossz kedv ellen is. A benne lévő E-vitamin miatt nagyon hasznos szövetséges lehet a szabadgyökök megkötésében is. A magas folsavtartalom miatt pedig jótékony hatással van az emésztésre. Cukkini vásárlásnál érdemesebb a zsengébb, sérülésmentes, kemény húsú példányokat választani.
Elkészíthető sokféleképpen mint nyersen, párolva, töltve de jó köretnek és salátának is.
Íze leginkább a tökhöz hasonlít. Akkor a legfinomabb, ha zsenge, fiatal. Ilyenkor még a magját sem kell kivenni. Lehetőleg hibátlan, kemény húsút vegyünk. Jó alaposan mossuk meg, ne hámozzuk! A héjában vannak a leghasznosabb anyagok. Fogyaszthatjuk párolva, főzve, sütve, de grillezve is. Gazdagíthatjuk vele a lecsót is, vigyázzunk, hogy a vége felé adjuk hozzá. A cukkinit különféle panírokba is beforgathatjuk. Főzeléket is készíthetünk belőle, egy kis fokhagymával még a diétába is belefér. Jól illik hozzá a kakukkfű, bazsalikom, rozmaring és oregánó.
Az ellenjavallatokat is érdemes megemlíteni a cukkiniről. A cukkini káros hatásai között szerepelhet az, hogy nem ajánlott vesebetegeknek adni. Fekélyek és gyomorhurut esetén sem javasolt a fogyasztása, mivel csak a betegség súlyosbodásához vezethet.