A E-vitamin hiánya szerencsére nagyon ritka, de ha mégis fennáll, és nem kezelik megfelelően, akkor igen súlyos következményei lehetnek.
Az E-vitamin szerepe
Az E-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, az egyik legfontosabb antioxidáns, mely védi a sejtjeinket az úgynevezett oxidatív stressz okozta károsodásoktól és a szabadgyököktől. Óriási szerepe van az idegrendszer megfelelő működésében, segíti a szövetek regenerálódását is. Az E-vitamin hatékony a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Ez azért van, mert hatással van az erek falán felgyülemlő, érszűkületet okozó koleszterinre. E-vitaminból nem sok kell a szervezetünk megfelelő működéséhez. Általában igen könnyen biztosíthatjuk az elfogyasztott élelmiszereinken keresztül. Az avokádó, az olajos magvak, a zöld leveles zöldségek, a növényi olajok tartalmaznak E-vitamint.
Az E-vitamin-hiány tünetei
Ha túl kevés az E-vitamin a szervezetben, az elsősorban az idegrendszer és az izmok működését befolyásolja. Az E-vitamin hiányának tünetei között előfordulhatnak izomfájdalmak, izomgyengeség, beszédformálási (artikulálási) nehézségek. Az E-vitamin hiányának tünetei lehetnek ezek mellett a vérszegénység, (vörösvérsejtek károsodása), az immunrendszer nem megfelelő működése, illetve látási zavarok. Az E-vitamin-hiány valamilyen anyagcsere-betegségre vagy felszívódási zavarra is visszavezethető, melyet elsősorban a zsírok nem megfelelő hasznosulása okozhat. Ilyen krónikus betegség lehet például a Crohn-betegség. Az E-vitamin-hiány ritka genetikai betegségekkel is összefügghet.
Az E-vitamin pótlása
E-vitamin szedésére azoknál, akik egészségesen és kiegyensúlyozottan táplálkoznak, nincs szükség. A legtöbb esetben csak hiánybetegség esetén van szükség pótlásra. Az E-vitamin túladagolása viszont kifejezetten veszélyes is lehet. Ennek magyarázata az, hogy az E-vitamin hatással van a véralvadásra, nagy mennyiségben pedig fokozhatja is az oxidatív stressz okozta károsodásokat. A túl sok E-vitamin különösen veszélyes lehet azoknál, akik véralvadásgátló gyógyszereket szednek. A naponta tolerálható maximális mennyiség: 1000 mg.