A rukkola egy nagyszerű saláta, melyet más néven borsmustárként is ismerhetünk!
Íze kissé kesernyés és csípős.
Egyesek a tormához, mások a dióhoz hasonlítják. Nagyon jó hatással van az emésztésre, ezért ha egy-egy nehezebb ételt eszünk, akkor érdemes fogyasztani mellé rukkolát. Megfigyelhető, hogy az olasz ételek mellé felszolgálnak belőle.
Szabályozza a koleszterin- és a vércukorszintet, segíti a tüdő működését.
Rendkívül magas az ásványi anyag- és a vitamintartalma.
Megtalálható benne az A-, B2-, B5-, C- és K-vitamin, valamint kalcium, kálium, vas, magnézium szilícium és foszfor.
A rukkola rokonságban van a brokkolival, a karfiollal és a káposztával is. Nagyon gazdag rostokban és antioxidánsokban is. Elsősorban a tüdő, a mell, a prosztata és a hasnyálmirigy daganat megelőzésében is hatásos a rukkola.
A klorofillre rendkívül szüksége van a szervezetnek mivel segít a méregtelenítésben és szintén megelőzhetőek vele a daganatok kialakulásai. A rukkolának magas a klorofill tartalma. Érdemes nyersen fogyasztani a rukkolát.
Nagyszerű hidratáló a rukkola. Nagyon sok víz található a rukkolában. Mintegy 90%-a vizet tartalmaz, ezért nyáron rendkívül jó hűsítő és egészséges is.
A fentebb említett K-vitamin tartalma miatt nagyon jó hatással van a csontokra is. Megakadályozz a kalcium felszívódását a csontokból és a fogakból is. Már 3 kisebb tálka rukkola képes fedezni az egész napos K-vitamin szükségletet. Magasabb a kalcium tartalma mint a jégsalátának.
Tartalmaz még olyan hatóanyagokat amelyek csökkentik a szervezeten belül és kívül is a gyulladásokat. Rendkívül jó energiaforrás is.
A vastagbél egészségének a megőrzésében is segít. Méregtelenít és tisztítja a szervezetet.
A magas B-vitamin tartalom miatt a szellemi frissességet is megőrzi. A benne található folsav különösen ajánlott a várandós kismamáknak.
Aki fogyókúrázni szeretne annak is ajánlott a rukkola fogyasztása. Kalóriaszegény és sok táplálékkiegészítő található benne.