Amikor a vérerek falán plakkok rakódnak le akkor a vér áramlása egyes akadályokba ütközhet és ilyenkor lelassul az áramlás.
Biztosan felmerül a kérdés, hogy miket lehet fogyasztani az elkerülése érdekében.
Ez a plakk különböző anyagokból áll, vagyis zsírból, koleszterinből és más anyagokból.
A plakkok kialakulásában nagy szerepet játszik az egészségtelen életmódok, a sok zsíros étel, a dohányzás és az elhízás. Vannak olyan élelmiszerek amelyeknek a fogyasztásával meg lehet akadályozni valamint csökkenteni lehet a plakkok kialakulását.
A hatásos értisztító ételek következnek:
A fokhagymáról tudja mindenki, hogy milyen nagyszerű hatásai vannak a szív- és érrendszerre.
Nagyszerű gyulladáscsökkentő és antimikrobális hatásai vannak. Egy tanulmány szerint a fokhagyma segíthet megakadályozni a vérerek megkeményedését valamint a plakkok kialakulását. A fokhagyma értisztító hatásai több összetevőjének és biológiai aktivitásának köszönhető. A legfontosabbak ezek közül az allicin, valamint más kénvegyületek, antioxidánsok és vitaminok.
A hatásos értisztítók között a következő a gránátalma ami nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, vitaminokat és polifenolokat is.
Ezek stimulálják a nitrogén-monoxid termelődését, mivel nagyon jó hatással van a véráramlásra valamint az artériák rugalmasságára. A rendszeres fogyasztása csökkenti a kialakult plakkok vastagságát. Lehet fogyasztani nyersen, salátaként, turmixba de gyümölcslé formában is nagyon kellemes. A gránátalmával vigyázni kell, mert egyes gyógyszerekkel képes kölcsönhatásba lépni.
A lazac is nagyon jó, mivel gazdag omega-3 zsírsavban ami pedig szív és érvédő hatással bír.
Ezek a zsírsavak nagyon sokat segítenek a koleszterinszint kiegyensúlyozásban. Csökkenti az erek gyulladását és még a vérrögök kialakulását is. Nagyon jó hatással van a vérnyomásra is az omega-3 zsírsav.
A kurkuma egy nagyszerű fűszer ami gazdag egy olyan hatóanyagban mint a kurkumin.
A kurkumin egy nagyon erős gyulladás gátló. A rendszeres fogyasztása nagy mértékben csökkentheti az erek keménységét.
Az avokádó is rendkívül egészséges. Nem csupán a koleszterinszintet csökkenti, hanem növeli a „jó” koleszterinszintet valamint magas az E-vitamin és káliumtartalma. Nagyon jó magas vérnyomás ellen, valamint a koleszterin oxidációját is segít megakadályozni. Naponta akár egy egész avokádót is meg lehet enni, salátákba is lehet tenni vagy krémként is fogyasztható.