Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Magnéziumpótló ételek!

2021. 03. 11. 16:27:00 Sági Zsolt - HillVital

Milyen jelekkel jelentkezhet a magnéziumhiány, és milyen ételek fogyasztásával juttathatjuk be azt a szervezetünkbe? 

A magnézium az egy legfontosabb ásványi anyag a szervezetünkben. Számos feladat elvgézéséhez szükséges a szervezet számára. Ilyen például a vérnyomás szabályozás, az izmok megfelelő működése de az immunrendszernek és az emésztésnek is szüksége van rá.
 


A magnéziumhiány általában a következő tünetekkel jelentkezhet:

- Fejfájás
- Gyengeség, fáradtság
- Szívritmus zavarok
- Hangulatingadozások
- Izomgörcsök, izomfájdalmak
- Memóriazavarok
- Vérnyomásproblémák 

Általában ez a 7 tünet jellemző rá, de jelentkezhetnek más, hasonló tünetek is. Kezdeti tünetnek számít az izomgörcs és az izomrángás is.

Javasolt naponta magnéziumban gazdag élelmiszereket fogyasztani, ezek közül most megismerhetsz néhányat!

1.Tökmag: A tökmagban annyi magnézium van mint a napraforgómagban, ugyanakkor nagy mennyiségű vasat is tartalmaz valamint rezet,cinket, és B-vitamint. Salátákhoz kiváló de magában is megehetjük. Érdemes naponta egy fél csészével elfogyasztani belőle.

2.Kakaó: Ez hasonlóan nagy mennyiségű magnéziumtartalommal rendelkezik mint a tökmag, valamint sok nyomelemet is találhatunk benne. A legjobb alternatíva a kakaóban a keserűcsokoládé. Válasszunk legalább 70%-os kakaótartalmú csokoládét.

3.Amaránt: Az amaránt is kitűnő magnéziumforrás. Nagyon ízletes kenyérben de müzliben is kiváló.

4.Quinoa: Jó magnéziumforrás a quinoa is. Öblítsük át folyó víz alatt egy szitában és úgy készítsük el köretnek. Érdemes a quinoát gyakran fogyasztani köretnek ugyanis a rizsben és a burgonyában még feleannyi magnézium sincs mint a quinoában.

5.Szezám: Elsősorban kalciumforrásként ismert pedig magnéziumtartalmával is az élen jár. Szórhatjuk salátákra, müzlibe vagy pékárukra.

6.Mák: A mák is gazdag magnéziumforrásnak számít. Felhasználhatjuk desszertbe, turmixba, müzlibe vagy gyümölcssalátába.

7.Hüvelyesek: Lehet akár csicseriborsó, fehérbab, borsó vagy lencse – mindegyik gazdag magnéziumban.

8.Csalán: A csalán is kitűnő magnéziumforrás. A zsenge leveleiből készíthetünk zöldturmixot és minden más fogást amihez spenótot vagy mángoldot használunk.

9.Banán: A friss banán semmivel sem tartalmaz több magnéziumot mint a szeder vagy a málna. Ellenben a szárított banán nagy magnéziumforrás, ezért jó ha rendszeresen szerepel az étrendünkben.