Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Ez a különbség a gluténérzékenység és a lisztérzékenység között

2024. 10. 04. 07:46:00 Egresi Attila - HillVital

 

Gluténérzékenység vs. lisztérzékenység: mi a különbség?

A gluténérzékenység és a lisztérzékenység kifejezések gyakran összekeverednek, de fontos megérteni a különbséget közöttük, mert eltérő egészségügyi problémákat takarnak
 

1. Lisztérzékenység (Cöliákia)

A cöliákia (lisztérzékenység) egy autoimmun betegség, ahol a szervezet immunrendszere tévesen reagál a gluténre, amely búzában, rozsban és árpában található fehérje. Ez a reakció a vékonybél nyálkahártyájának károsodásához vezet.

  • Kiváltó anyag: a glutén, amely a búza, a rozs, az árpa és ezek származékainak (pl. tönkölybúza) fehérjéje.

Lisztérzékenység tünetei: a cöliákia számos tünetet okozhat, beleértve a hasmenést, hasi fájdalmat, puffadást, fáradtságot, súlyvesztést, vérszegénységet, de előfordulhatnak olyan tünetek is, amelyek nem kapcsolódnak közvetlenül az emésztőrendszerhez, mint a bőrkiütés (herpetiformis dermatitis), vagy akár a depresszió.

Diagnózis: a diagnózis vérvizsgálattal és vékonybélbiopsziával történik. A vérvizsgálat során ellenőrzik a gluténre adott antitesteket, és ha ezek pozitívak, a vékonybél nyálkahártyájából vett mintát is elemzik.

Kezelés: életre szóló, szigorú gluténmentes étrend. A legkisebb gluténbevitel is újra aktiválja az autoimmun reakciót.

lisztérzékenység hasmenés

lisztérzékenység esetén kasszikus tünet az állandó, kínzó hasmenés
 

2. Gluténérzékenység

A nem-cöliákiás gluténérzékenység olyan állapot, amikor a glutén fogyasztása hasonló tüneteket okoz, mint a cöliákia, de autoimmun reakció és vékonybél-károsodás nélkül. Ezért gyakran funkcionális érzékenységként vagy gluténintoleranciaként is hivatkoznak rá.

  • Kiváltó anyag: a glutén, de néhány esetben a problémát a szénhidrátok is kiválthatják, amelyek sok gluténtartalmú élelmiszerben megtalálhatók.

Gluténérzékenység tünetei: hasonlóak a cöliákiához, mint például puffadás, hasfájás, hasmenés, fejfájás, ízületi fájdalmak, és fáradtság. Azonban nem okoz vékonybél-károsodást vagy hosszú távú egészségkárosodást, mint a cöliákia.

Diagnózis: kizárásos alapon történik, mivel nincs olyan specifikus teszt, amellyel ezt a betegséget meg lehetne állapítani. Először kizárják a cöliákiát és a búzaallergiát, majd megfigyelik, hogy a gluténmentes étrend hatására a tünetek enyhülnek-e.

Kezelés: az étrendből kiiktatják a glutént, de a tünetek enyhülésével előfordulhat, hogy a betegek bizonyos mennyiségű glutént újra bevezethetnek az étrendjükbe, anélkül, hogy tüneteket okozna.

haspuffadás gluténérzékenység esetén

a haspuffadás az egyik jele a gluténérzékenységnek

 

Összefoglaló

  • Lisztérzékenység: autoimmun betegség, amely a glutén hatására a vékonybél károsodását okozza. Diagnosztizálható, és életre szóló, szigorú gluténmentes diétát igényel.
     
  • Gluténérzékenység: nem autoimmun jellegű érzékenység, amely hasonló tüneteket okoz, mint a cöliákia, de nem jár bélkárosodással és autoimmun reakcióval. Diagnosztizálása kizárásos alapon történik, és nem minden esetben szükséges életre szóló diéta.


Ezért a két állapot kezelése és diagnózisa eltérő, és fontos megkülönböztetni őket a megfelelő étrendi és életmódbeli változtatások érdekében.
 

 

 

Étrend tippek liszt és gluténérzékenység esetén

 

Lisztérzékenység esetén javasolt étrend tippek

 

Válassz természetesen gluténmentes alapanyagokat

  • Gabonafélék helyett: használj rizst, kukoricát, hajdinát, kölest, quinoát vagy amarántot. Ezeket az alapanyagokat változatosan használhatod köretként, kásaként, süteményekhez vagy salátákhoz.
     
  • Liszt helyett: cseréld le a hagyományos búzalisztet rizslisztre, kukoricalisztre, mandulalisztre vagy kókuszlisztre, amelyek remek alternatívát nyújtanak süteményekhez és panírozáshoz is.
     
  • Zöldségek és gyümölcsök: fogyassz minél több friss zöldséget és gyümölcsöt, amelyek nemcsak gluténmentesek, hanem rostokban és vitaminokban is gazdagok, ezáltal támogatják az emésztést.

 

Fogyassz magas rosttartalmú ételeket

A lisztérzékenység miatti tápanyagfelszívódási problémák miatt fontos a rostban gazdag ételek beépítése. Ilyenek a hüvelyesek (lencse, bab), gluténmentes gabonák (hajdina, quinoa) és magvak (chia mag, lenmag). A rostok segítenek az emésztés szabályozásában és a bélflóra egészségének fenntartásában.

 

Kerüld a rejtett gluténtartalmú ételeket

Egyes feldolgozott élelmiszerek, például szószok, öntetek, felvágottak, ízesített tejtermékek és levesporok gyakran tartalmaznak glutént. Mielőtt vásárolsz, mindig olvasd el az összetevőlistát és keresd a "gluténmentes" címkét. A gluténmentes diétában fontos odafigyelni a keresztszennyeződésre is, például lisztmaradványok miatt, ezért otthon használj külön konyhai eszközöket, edényeket és tárolókat.

 

Tarts egyensúlyt a fehérje és szénhidrát bevitel között

Mivel sok gluténmentes étel gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartalmazhat, figyelj arra, hogy egy étkezés alkalmával fehérjedús forrásokat is fogyassz, mint például tojás, hal, húsok, hüvelyesek vagy gluténmentes tejtermékek. Ezáltal stabilizálhatod a vércukorszintet, és elkerülheted a hirtelen vércukorszint-ingadozásokat.

 

Építsd be a probiotikus ételeket

Az olyan probiotikum-tartalmú ételek, mint a natúr joghurt, kefir, savanyú káposzta vagy kombucha segítenek a bélflóra egészségének fenntartásában és a bél regenerálásában. A cöliákia miatt gyakori bélkárosodás esetén különösen fontos a bélflóra erősítése.

 

Tápanyagpótlás vitaminokkal és ásványi anyagokkal

Mivel a lisztérzékenyek gyakran szenvednek tápanyaghiányban, javasolt a B-vitaminok, vas, D-vitamin, kalcium és magnézium bevitelére fokozottan figyelni. Konzultálj dietetikussal vagy orvossal a megfelelő étrend-kiegészítők kiválasztásában.

 

Tervezd meg az étkezéseidet előre

Mivel sok helyen nem biztosítanak gluténmentes opciókat, érdemes otthonról hozni az ételeket vagy előre megnézni, hogy hol találhatsz gluténmentes választékot. Ezzel elkerülheted, hogy hirtelen rossz döntést hozz, ha éhes leszel.

 

Fogyassz minél kevesebb feldolgozott élelmiszert

Számos gluténmentes termék tartalmazhat magas cukor-, só- vagy zsír mennyiséget. Kerüld az előre csomagolt, erősen feldolgozott ételeket, és próbálj meg minél több friss, természetes alapanyagot választani.

 

 

Gluténérzékenység esetén javasolt étrend tippek

 

Kerüld a gluténtartalmú ételeket

  • Búza, árpa, rozs, ezekből készült termékek (kenyér, tészta, sütemények).
     
  • Gabonapelyhek, panírozott ételek, különféle mártások, amelyek glutént tartalmazhatnak.

 

Válaszd a gluténmentes alternatívákat

Quinoa, rizs, kukorica, hajdina, amaránt, köles, gluténmentes zab.

 

Figyelj a rejtett gluténre

Sok feldolgozott élelmiszer tartalmazhat glutént, például fűszerek, mártások, konzervek, kolbászok.

 

Tápláld a bélflórádat

Fogyassz probiotikus ételeket (pl. natúr joghurt, kefir) és rostokban gazdag zöldségeket, hogy támogasd az emésztést és a bél egészségét.

 

Elegendő vitamin és ásványi anyag bevitele

Cöliákiás betegek számára különösen fontos a D-vitamin, B12-vitamin, vas, folsav és kalcium pótlása, mivel a felszívódási zavarok miatt ezek hiányai gyakoriak.

 

Készíts otthon ételeket

Így biztos lehetsz benne, hogy minden összetevő gluténmentes, és nem szennyeződött más alapanyagokkal.