Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Nem minden zöldséget ajánlott nyersen fogyasztani

2024. 05. 14. 12:55:00 HillVital

Sok étel mint a hús elfogyasztása komoly egészségügyi problémákkal járhat, de vajon ez a helyzet a zöldségekkel is? Először nézzük meg azokat a zöldségeket amelyek nyersen is egészségesek!

 


Azt gondolná az ember, hogy nyersen is meg lehet enni minden zöldséget, pedig ez nem így van. A nyersen ehető zöldségek listája nagy, viszont arra is figyelni kell, hogy nem mindegyik tesz jót nyersen fogyasztva. Most megtudhatod, hogy melyik zöldséget kell hőkezelve fogyasztani.


A burgonyában található keményítő főzés, sütés vagy párolás nélkül nehezebben emészthetővé teszi a növényt és így puffadás és gázképződés alakulhat ki. Nem ajánlott zöld és éretlen burgonyát fogyasztani valamint azt sem érdemes ami már ráncos vagy csírázik. Az ilyen krumplikban sok a szolanin nevű anyag ami egy mérgező vegyület. Akár az idegrendszert is megtámadhatja.


A keresztesvirágúak közül a karfiol, a brokkoli, a kelbimbó és a kelkáposzta nyersen is sok jótékony hatással rendelkezik viszont ilyen állapotban megfontolandó a fogyasztása. Bár a karfiol, kelbimbó és a brokkoli nyersen ehetőek, melyeket újabban főleg salátaként használnak, azonban olyan szénhidrátokat tartalmaznak amelyek könnyedén emészthetőek de okozhatnak puffadást, gyomorfájdalmat illetve gázképződést is. Emiatt a nyers karfiol fogyasztása, valamint a brokkoli és a kelbimbó nyersen történő elfogyasztása gyenge gyomrúaknak nem ajánlott.

Hogyan fogyasztható a karfiol nyersen?
 

A leggyakrabban salátaként szokták nyersen fogyasztani. Vágd fel a karfiolt kisebb darabokra és keverd össze kedvenc saláta hozzávalóiddal, például paradicsommal, uborkával, hagymával és öntettel.

A spárga nem annyira káros nyersen mint a burgonya és a keresztesvirágúak, viszont ezt is meg kell legalább párolni mielőtt elfogyasztanád. Könnyebben felszívódnak így a benne található vitaminok (A-,B-, C-, E- és K- vitamin), ásványi anyagok és az egyéb szükséges tápanyagok.

Sok forrás szerint a nyers csíra egészséges mivel nagyon sok enzimet, fehérjét, rostot és esszenciális zsírsavat tartalmaz. Megtalálható benne viszont az E-coli baktérium is valamint olyan anyagok is megtalálhatóak benne amelyek gátolják a pajzsmirigy és az immunrendszer működését. Nem ajánlott a nyers csíra fogyasztása várandós nőknek, gyerekeknek és 60 év felettieknek sem.

A vörös vesebab egy nagyon jó rostforrás, koleszterincsökkentő hatással is rendelkezik. Biztosítja a lassú energiafogyasztást. Nem ajánlott viszont a fogyasztása hőkezelés nélkül. Okozhat akár émelygést, hasmenést, hányást a benne található lektin miatt. A lektin egy fehérje ami megtalálható a növényekben és az állatokban is. Sok folyamathoz elengedhetetlen. A nem megfelelően elkészített vörös vesebab sajnos akár komoly tüneteket is okozhat.


A brokkoli nyersen fogyasztva nem alkalmas. Párolva vagy akár sütve kell elkészíteni. A nyers brokkoli puffadást és gyomorfájdalmat is okozhat.


A spárga nem ajánlott nyersen fogyasztani.