Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Zöldségek és gyümölcsök, melyeket nem érdemes meghámozni

2023. 03. 29. 12:13:00 hillvital.hu

Ezeket a zöldségeket és gyümölcsöket érdemes héjukkal együtt fogyasztani, hiszen abban található a legtöbb vitamin.
 

Persze manapság egyre több az agyonvegyszerezett zöldség és gyümölcs, azonban a háznál termelt, illetve bio gyümölcsöket nyugodtan fogyaszthatod a héjukkal együtt.

 

Sárgarépa: Sok a répában a poliacetilén, ami gombaölő, antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. Ez a bizonyos anyag viszont közvetlenül a héj alatt található, ezért vagy nagyon vékonyan hámozd meg, vagy ne is hámozd meg.
 


Alma: Hámozás után ugyan megmarad a C-vitamin-tartalmának nagy része, de sok pektin elvész. A pektin segíti az emésztést, és csökkenti a vércukrot és a koleszterinszintet is.

Uborka: A rosttartalom nagy része a héjában van, mivel a húsának nagy része víz. Ha meghámozod, magnéziumot, kalciumot, valamint A- és K-vitamint veszítesz.

Ne hámozd meg az uborkát.


Szőlő: Nem sokan szoktak szőlőt meghámozni, de nem is érdemes, mert a héjában olyan anyagok találhatóak, amelyek hozzájárulnak az agy és a szív egészségéhez.

Padlizsán: A héjában sok antioxidáns található, ami segít az öregedés lassításában, és semlegesíti a szabad gyököket. A súlyunkat is az egészséges határon tartja.

 

Édesburgonya: Az édesburgonya héjában nagyon sok tápanyag található, C-vitamin, kálium és béta karotin is.

Répa: Nincs szükség a meghámozására hiszen elég csak alaposan megmosni. A répában megtalálható összes antioxidáns a héjában és közvetlenül alatta van.

Paszternák:  Általában a fehér répával azonosítják pedig csak egy rokona annak. Ugyanúgy mint a répának a paszternáknak is a héja alatt található a sok tápanyag, ezért nem ajánlott meghámozni.


Kivi: Első ránézésre, meg kell hámozni a kivit. Az viszont az igazság, hogy meg lehet enni hámozás nélkül is. A legtöbb C-vitamin a héjában található meg. Próbáld ki megenni hámozás nélkül.

 

Narancs: A narancsot nem igen eszi meg senki hámozás nélkül. Pedig érdekességképpen tudni kell, hogy egy hámozatlan narancs kétszer annyi C-vitamint tartalmaz. Azt pedig már mindenki tudja, hogy a C-vitamin mennyire fontos a szervezet számára.
 

A szőlőt sem érdemes meghámozni.